35-годишната петричанка постави рекорд за най-кратко изкачване на два последователни

...
35-годишната петричанка постави рекорд за най-кратко изкачване на два последователни
Коментари Харесай

Разказва българката, покорила Еверест и Лхотце в една експедиция

35-годишната петричанка сложи връх за най-кратко нанагорнище на два поредни осемхилядника

Силвия Аздреева, която пренаписа историята на българския алпинизъм, се завърна на родна земя. 35-годишната петричанка сложи връх за най-кратко нанагорнище на два поредни осемхилядника, като единствено за два дни покори Еверест и Лхотце.

Със сълзи на очи и в прегръдките на най-близките си хора Силвия стъпи на родна земя след два месеца в Непал, съобщи

Датата е 15 Май, а часът е 05:45! Еверест, 8848 метра! На най-високата точка в света бе развяно българското знаме от 35 годишната Силвия Аздреева.

"Бях първият човек от нашата експедиция, който съумя да стъпи на Еверест. Чувството е необикновено, виждаш всичко от там най-много Хималаите, покорил си себе си в този момент, не си покорил нищо друго с изключение на себе си ", описа тя.

А единствено 24 часа по-късно, когато слиза от върха, българката към този момент е на осемхилядника Лхотце. На четвъртия по височина връх в света, отново в Хималаите, тя посреща изгрева. Поставя и връх за най-бързо нанагорнище на цели два осемхилядника.

"Когато потеглих да качвам Лхотце, безусловно няколко часа, откакто бях слязла от Еверест, моите крайници бяха изтръпнали, аз изобщо не можех да се движа, само че просто тук си го залагаш някак си, че искаш да го направиш и тръгваш и не се отказваш ", акцентира Силвия.

Въпреки че родният дом на Силвия е в полите на Беласица, младата жена продължава да гледа към най-високите и рискови върхове в света. Готова е да покори и най-трудния от тях - К2.

"Достатъчно е да знаете, че за една такава експедиция лишава месец и половина, с цел да добиете дребна визия за какви подготовки става на въпрос и през какви безусловно премеждия и некомфортни положения на тялото ти минаваш от самото начало. Не е нещо елементарно ", разясни тя.

Както е споделил френският публицист Елкзюпери "Човек е толкоз огромен, колкото са огромни мечите му ". Дори и те от време на време да са над 8000 метра височина!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР