34 години затвор за няколко туита: решението на съд в

...
34 години затвор за няколко туита: решението на съд в
Коментари Харесай

Саудитска Арабия: 34 години затвор заради няколко постинга в интернет


34 години затвор за няколко туита: решението на съд в Саудитска Арабия породи вълна от отвращение в целия свят. В кралството доносите се улесняват от мобилно приложение, повдигащо неуместни въпроси към Епъл и Google.

Мобилно приложение оказва помощ на режима в Саудитска Арабия против инакомислещите

Салма ал-Шехаб има двама сина - на 4 и на 6 години. Следващия път, когато те видят майка си, евентуално ще са надлежно на 38 и 40 години и може да имат свои лични деца. Наскоро съд в Саудитска Арабия осъди Салма ал-Шехаб на 34 години затвор. Причината са нейни туитове, които евентуално нямаше да привлекат особено внимание, в случай че не бяха докладвани на управляващите от консуматор на Туитър.

Уведомяването на управляващите е станало посредством приложение, наречено " Kollona Amn " (в превод: " Ние сме сигурност " ). То е налично за всички консуматори на Apple Appstore и на Гугъл Playstore.

Всеки може да е " служител на реда "

На пръв взор приложението наподобява напълно безобидно. В описанието му се показва: „ Това приложение е основано, с цел да разреши на всеки жител на да влезе в ролята на служител на реда. За да помогнете на управляващите, можете да изпратите фотоси, видеоклипове или фотография на екрана посредством приложението. “
Редакцията предлага
В Германия от известно време също съществуват приложения, които жителите могат да употребяват, с цел да оказват помощ на своите градове и общини да поддържат реда. Така да вземем за пример, допустимо е подаването на сигнали за нарушавания при разпоредбите за паркиране и за нелегално изхвърлени отпадъци.

Но казусът е, че в Саудитска Арабия законът се схваща по друг метод, разяснява Майк Секстън. Експертът по киберсигурност от Вашингтон предупреждава, тези стратегии единствено наподобяват безобидни, а в действителност са направени, с цел да могат службите за сигурност да се възползват от споделяната информация.

Диктатура от 21 век

Тези способи не са нещо ново, изяснява Секстън, който е следил, в това число и от научна позиция, този феномен. употребяват едни и същи механизми - санкционират инакомислещите и осъждат прилежащи страни за политически изказвания. Това, което обаче се трансформира, е технологията.

Правозащитниците неведнъж са подчертавали, че саудитският режим е не по-малко нечовечен от диктатурите от последните десетилетия, без значение че става въпрос за тирания от 21 век.

Американското разузнаване счита, че престолонаследникът и действителен държател на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е поръчал  в посолството на страната в Истанбул през 2018 година. Твърди се, че по-късно тялото му е било разчленено и изхвърлено.

Преди гибелта си Кашоги е основал организацията " Dawn ". Нейните членове водят акции за отбрана на човешките права и демокрацията в Близкия изток. Научният началник на правозащитната организация е Абдула Алауд, който също е избягал в САЩ от режима в Рияд.

" Това приложение явно има за цел да популяризира боязън ", споделя Алауд и добавя, че това води до автоцензура и до задушаване на сериозните гласове - даже и измежду родственици или другари.  

Ролята на софтуерните колоси

Едно е саудитският режим да сътвори такова приложение, напълно друго е то да е свободно налично и всеки да може да си го смъкна от магазина за приложения на Епъл или Google, показва Алауд, съгласно който това е и най-скандалното в тази ситуация. Нито една от двете компании към този момент не е дала отговор на отправените им запитвания по тематиката. 

Преди години Саудитска Арабия влага милиарди в разнообразни компании от Силициевата котловина. Самата Епъл вече е вложила към един милиард щатски $ във фонда " Вижън фънд ", учреден през 2017 година. От дълго време американската компания се пробва да стъпи на саудитския пазар, само че не получава лиценз за своите магазини.

Осъдената на 34 години затвор Алма ал-Шехаб дава изявление за малкия екран по време на Международния панаир на книгата в Рияд през 2014 година

Според американската неправителствена организация " Тех Трансперънси Проджектс " от години  прилага нападателна капиталова тактика в Саудитска Арабия. Така компанията е получила контракти, за които се твърди, че са на стойност милиарди долари.

Обвиненията на правозащитниците

" Епъл и Гугъл носят споделена отговорност “, разяснява Абдула Алауд, " тъй като те разрешават съществуването на това приложение. Всеки арест и потушаване на политически митинг също се написа на тяхната сметка. " Наблюдатели считат, че двете компании също имат виновност за осъждането на Салма ал-Шехаб.

Нейният случай попадна в центъра на публичното внимание най-много поради постановената тежка ефикасна присъда. Но приложението е пуснато в деяние още през 2016 година и може да има и доста други сходни проблеми. Апликацията е била изтеглена най-малко един милион пъти от Гугъл Playstore. Няма публични данни за " магазина " на Епъл.   
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР