33-тото издание на Киномания започва след броени дни. От 14-и

...
33-тото издание на Киномания започва след броени дни. От 14-и
Коментари Харесай

33-тото издание на Киномания започва след броени дни

33-тото издание на Киномания стартира след броени дни. От 14-и до 28-и ноември в няколко столични кина ще бъдат прожектирани филмите, селектирани за тазгодишното издание на фестивала.

56 заглавия – типичен и най-нови филми, са селектирани за 33-тото издание на Киномания. Но преди да публиката да изпълни кино салоните, довечера във фоайетата на НДК стартира едно от най-големите художествени изложби – деветото издание на триеналето на театралния афиш.

Точно 659 плаката на създатели от 30 страни ще види публиката до 24-ти ноември, когато ще завърши Киномания. Става дума за плакати за писмено, игрално и анимационно кино, както и плакати на фестивали за класическа и модерна музика - джаз, опера, хорово пеене.

С нова премия и нов прожекционен уред ще изненадат феновете уредниците на Киномания. Борислав Велков – ръководител на Съвета на шефовете на НДК, уточни:

„ Тази година за първа година ще имаме премия „ Киноман “ на годината. Става дума за Георги Ангелов, който в действителност е кръстникът на Киномания. Основаваме тази премия, с цел да уважим и да почетем, да покажем, че виждаме предишното, и да покажем на днешните киномани, че имат един прекрасен образец – да има нещо, към което да се стремят и да гонят “.

Най-новият филм на Мариус Куркински „ Засуканият свят “ ще открие Киномания на 14-и ноември в зала 1 на НДК от 19 часа. Ивайловград, Долно Луково, Мандрица и Свирачи са магическите места в Родопите, които демонстрира тази лента. Родопският край и нравите там са акцентът в сборника „ Диви разкази” на писателя Николай Хайтов, по чийто текст е сниман и филмът на Мариус Куркински.

Технически екип от Университета по изкуствата в Токио идва особено за вечерта на Теодор Ушев „ Нарисувай ми горест “, която Киномания показва на 17-и ноември в зала 1 на НДК.

Петимата японци ще дават специфичен програмен продукт, който ще бъде употребен в първата част на вечерта, при осъществяване на анимационния кино-концерт по „ Четирите годишни времена” на Вивалди.

Става дума за 4 пробни анимации, въодушевени от всяка от частите на творбата на Вивалди – „ Пролет”, „ Лято”, „ Есен” и „ Зима”, като ще се съчетаят тон и картина в едно.

Японският екип ще се грижи за синхронизацията сред ритъма на картината и живата музика, която се извършва. Във втората част на събитието „ Нарисувай ми горест “ българската аудитория ще види премиерата и единствена прожекция за България на кино лентата на Ушев „ Физика на тъгата” по романа на Георги Господинов.

Публиката може да чака и премиерата на „ Котка в стената “. Българският филм е измежду акцентите на тазгодишното издание на Кономания, а единствено преди дни лентата сграбчи премията на журито във Варшава. Весела Казакова, която е режисьор на „ Котка в стената “, счита, че това е идеалната премиера за кино лентата в София.

Прожекцията на „ Котка в стената “ ще бъде на 27-ми ноември от осем и половина вечерта в кино „ Люмиер Лидл”.

Филмът беше отличен и с Награда за дебют на фестивала „ Златна роза” тази година във Варна, а преди този момент бе в конкурсните стратегии на фестивалите в Локарно и Сараево.

Сюжетът се завърта към българско семейство във Англия, което влиза в изострен спор с живеещите на обществени помощи свои съседи поради една изоставена котка.

Киномания ще показа тази година и някои от най-великите типичен филми, създадени от най-голямата съветска, а преди този момент руска кинокомпания „ Мосфилм”.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР