32-годишната Таня смята тялото си и своя живот за ужасни.

...
32-годишната Таня смята тялото си и своя живот за ужасни.
Коментари Харесай

Да обичаме (всичко от) своето тяло

32-годишната Таня счита тялото си и своя живот за ужасни. Нейният брачен партньор се пробва да я убеди, че формите й са доста привлекателни и женствени...но на вятъра. Тя освен не му има вяра, само че даже най-малкият намек по тематиката е нетърпим за нея. Нейна другарка пък ненавижда своите устни. „ Толкова са тънки, че ми придават озлобен тип ” споделя тя. „ Когато видя да вземем за пример Анджелина Джоли в някое списание, ми се желае да раздера страницата – за какво ориста е по този начин несправедлива ”.

Убеждението, че природата се е подиграла с тях е надълбоко вкоренено в съзнанието на тези две дами и всевъзможни причини, доказващи противоположното, са безполезни. Щателното проучване на личното тяло за да бъде открит някакъв недостатък е публикувана форма на женски мазохизъм. Гърбав нос, дребни гърди, луничава кожа... Безкраен е описът на това, което може да не харесваме в себе си - дотолкоз, че да съсипе целия ни живот. Но къде в действителност е казусът – дали в предателката част на тялото или в метода, по които ние я възприемаме?

Над 90% от дамите в една или друга степен са недоволни от своето тяло и тази статистика надали удивлява някого. В най-тежките случаи става дума за дисморфозия – фиксирането върху някакъв, най-често утопичен, минус, което по-простичко може да бъде наречено боязън от личната грозотия. Каква е повода за тази „ зараза ”? Съвременният фетиш към триумфа и поклонението към съвършеният външен тип неизбежно оказват въздействие на метода, по който се възприемаме. Затова изживяваме мъчително всяко „ отклоняване ” в тялото си от общоприетия блян. Струва ни се, че точно по негова виновност животът ни е съсипан.

На „ ти ” с тялото си
Възприемането на нашето лично тяло като нещо, което единствено „ наподобява ” ни отчуждава от него и настройва отрицателно. То ни служи правилно и ние би трябвало да сме му признателни за това всеки ден. Едно любовно премеждие, удоволствието от спорт, сложен преход в планината или рисково преживяване ще ни оказват помощ да го усетим същинско и незаменимо. Колкото повече положителни страсти получаваме с помощта на тялото си, толкоз по-любимо ще го усещаме.

Красотата не значи съвършенство
Ако въображаемо „ разбием ” една привлекателна жена по елементи, най-вероятно ще се окаже, че цялата тази хубост е формирана от не до такава степен съвършени елементи - да вземем за пример прекомерно дълъг нос, тясно лице или буйни вежди. Но точно тези „ дефекти ” от позиция на общоприетия блян придават характерност на цялата комбинация и вършат това лице красиво. Затова да се взираме в детайлите на личното си тяло, да търсим недостатъци и да ги изживяваме мъчително – всичко това е неуместно.

Съвършенство непременно
Все повече дами възприемат пластичната хирургия като лекарство против недоволството към личното си тяло. Но постоянно след корекцията на „ проблематичната част ” пациентката насочва отрицателната си сила към различен подробност – и по този начин пластичните интервенции стартират да следват една след друга. Ясно е, че казусът не се изчерпва с гърбавият нос или дребните гърди, а става въпрос за вътрешна нерешителност и отчуждение към себе си. Затова преди да се обърнете към еластичен хирург, първо се консултирайте с психотерапевт. Това може да се окаже непредвидения метод за помиряване със личното ви тяло и всяка една негова част.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР