315 000 българи в 17 области, 40 общини, 12 града

...
315 000 българи в 17 области, 40 общини, 12 града
Коментари Харесай

315 000 българи са на воден режим

315 000 българи в 17 области, 40 общини, 12 града и 160 села са на воден режим, призна заместник-министърът Николай Нанков. Сред по-големите градове са Ловеч, Плевен, Перник, Добрич, Тетевен, Котел и Омуртаг. Според Нанков водният режим в Перник е трябвало да бъде въведен още през септември. Той призна, че регионалният шеф Ирена Соколова от ГЕРБ не знаела за отговорностите си да ръководи и водите. По думите на Нанков ВиК сдруженията в Перник и Плевен са предизвестили за идната водна рецесия още в средата на октомври, само че поради локалния избор то е било подценено.

" Признанието удостоверява обвиняванията ни за безхаберието и безсилието на властта. Не ви е отговорно слънцето, нито водата, нито ВиК сдруженията, а некадърното ви ръководство през последните 10 години ", съобщи Корнелия Нинова.

Според зам.-министъра без създаване на нови язовири и рехабилитация на съществуващите, в дълготраен проект страната е изправена пред сериозна рецесия с естественото обезпечаване на питейна вода. Нанков изясни, че пернишкото ВиК е изпълнило задължението си да дава ежедневни, 10-дневни и месечни информации за водата в язовир " Студена ". Според него водният режим в Перник е трябвало да бъде въведен още през септември. Той останал сюрпризиран от реакцията на регионалния шеф Ирена Соколова, която до вторник не знаела, че в отговорностите й влиза и ръководството на водите. " Над 90% са загубите на вода по ВиК мрежата на Перник, който е единственият регионален град без воден цикъл. Авариите тази година са се нараснали двойно по отношение на 2018 година ", рапортува Нанков.

С реализацията на план по Оперативна програма " Околна среда " за водна инфраструктура в Перник ще се понижат загубите на вода с 2,8 млн. куб. метра, разгласи Нено Димов. Реализираните действия ще подобрят екологичното положение на река Струма. Стойността на инвестицията е 105 млн. лева

Корнелия Нинова се възмути от признанията на Нанков, че е схванал от медиите за водния режим в някои градове. " Това удостоверява обвиняванията ни за безхаберието и безсилието ви. Признахте и че регионалната шефка на Перник от ГЕРБ чак след 3 години на поста си схванала, че има пълномощия и отговорности във връзка с водоснабдяването в Перник. Това демонстрира, че назначавате хора, които даже не знаят какви са отговорностите им ", възмути се водачът на Българска социалистическа партия. Нинова предвижда, че в този момент ще има една-две оставки, с цел да се потуши напрежението, само че това не взема решение казуса. Тя напомни наводненията след преливането на язовири във Варна и Мизия. " Няма потребност опозицията да приказва освен това, което изнесоха министърът и зам.-министърът, то е самоубийство. Вие сами си отрязахте главите. Не ви е отговорно слънцето, нито водата, нито ВиК сдруженията, отговорно е некадърното ръководство през последните 10 години и безсилието на същото ръководство през днешния ден да реши казуса ", акцентира Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР