31% от всички жилища в страната са необитаеми. Правителството търси

...
31% от всички жилища в страната са необитаеми. Правителството търси
Коментари Харесай

31% от всички жилища у нас са необитаеми

31% от всички жилища в страната са необитаеми . Правителството търси метод за  повишение на тяхната приложимост , оповестява Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Броят на необитаемите жилища в България пораства. Те са  1 220 416 или над 31% от всички жилища в страната.  В същото време от ден на ден хора нямат късмет да се снабдят със личен жилищен парцел или имат потребност от поддръжка, с цел да вземат чартърен. Затова една от главните задания при ръководство на жилищния фонд в България е да се  откри метод броят на необитаемите жилища да бъде понижен  и да се увеличи тяхната приложимост.

Това е една от задачите, заложени в Националната жилищна тактика, която е качена на  уеб страницата на Министерство на регионалното развитие за публично разискване.

В нея се показва, че жилищното строителство непрестанно пораства. В интервала до 2020 година ще бъде надминат  строителният взрив от 2007-2009 година  с създаване на около  20 хиляди жилища на година . Тези прогнози са направени на база очаквания  стопански напредък в страната  и възходящия капиталов интерес, който се показва в търсене на терени и огромния брой издадени строителни позволения. Броят на жилищата надвишава броя на семействата, а жилищното ползване е сравнимо с това в Европейски Съюз ( 550 жилища/1000 жители ). Но казусът е, че финансовата досегаемост до жилище се утежнява. Отношението  цена/доход нараства . През 2015 година, по данни на Национален статистически институт, цената на жилищата надвишава над  6,6 пъти приходите . За съпоставяне през 2013 година това съответствие е  6,3 или се усилва делът на хората , нуждаещи се от поддръжка за придобиване или наемане на жилище.

Друг разпознат в тактиката проблем е, че общественият  жилищен фонд е редуциран до алегоричен дял от 2,4% . Той мъчно се ръководи заради разпръснатостта му измежду частни жилища в етажна благосъстоятелност, а общините разполагат с лимитирани запаси за неговото поддържане. / news.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР