306 хил. българи получават пенсии под линията на бедност от

...
306 хил. българи получават пенсии под линията на бедност от
Коментари Харесай

306 000 с пенсии под линията на бедност от 413 лв.

306 хиляди българи получават пенсии под линията на беднотия от 413 лева През предишния месец те са били 318 600 души, демонстрират данни на Националния застрахователен институт. Така нарастването на пенсиите от 1 юли е понижило броя им с 12 600, оповестяват от Национален статистически институт.

Това са хора с минимални пенсии при повърхностен стаж, за неработоспособност заради общо заболяване в най-малък размер. В групата попадат и хората, които взимат пенсия, която не е обвързвана с трудова активност - обществена пенсия за напреднала възраст и неработоспособност, за особени заслуги, лични. Както и част от българите, които получават пенсия по европейски регламенти и интернационалните контракти.

На 1 октомври следва ново преизчисляване в две стъпки. Очаква се тогава междинната пенсия да доближи 722 лв., като нарастване на размера на пенсията да получат 719 000 българи.

Изчисленията на Национален осигурителен институт демонстрират, че след 1 октомври пенсионерите с приход под линията на беднотия ще намалеят още и ще са 304 хиляди Правителството в оставка предложи от следващата година тя да се вдигне с 91 лева Така от идната година линията на беднотия да стане 504 лева Това ще увеличи приходите на 670 хиляди души с увреждания и на още 96 200 небогати българи, които са на помощи. В момента 1,532 млн. живеят с приходи под линията на беднотия.

Относителният дял на българите, които са в риск от беднотия, е измежду най-високите в Европейски Съюз. Според " Изследване на приходите и изискванията на живот”, провеждано от Национален статистически институт, 1/3 от популацията над 60 година възраст у нас са били в риск от беднотия през 2020 година
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР