30-та годишнина от събитията на площад Тянанмън стана повод за

...
30-та годишнина от събитията на площад Тянанмън стана повод за
Коментари Харесай

30 години от протестите на площад Тянанмън

30-та годишнина от събитията на площад " Тянанмън " стана мотив за замяна на остри реплики сред Съединените щати и Китай. Негативна оценка за положението на човешките права в Китай даде организацията,,Амнести интернешънъл``. А в самия Пекин ограниченията за сигурност бяха засилени.

Десетки служители на реда на площад " Тянанмън ", инспекции на документите за идентичност и хиляди хора, множеството от които туристи. Така изглеждаше мястото, на което на 4 юни 1989 година са потушени студентските митинги. Окончателният брой на починалите в никакъв случай не е разгласен, само че съгласно правозащитни организации жертвите са от стотици до няколко хиляди.

В Китай не се приказва намерено за годишнината от репресиите, а в навечерието ѝ управляващите ускориха цензурата. Събитията на " Тянанмън " са предмет на разногласия в връзките сред Китай и западните страни.

Последната замяна на реплики беше предизвикана след изявление на държавния секретар Майк Помпео. Той настоя за освобождение на всички пандизчии, излежаващи присъди поради битка с нарушаванията на човешките права в Китай. Пекин, от своя страна, назова изявлението на Помпео " груба интервенция " във вътрешните работи на страната.

Според правозащитната организация " Амнести интернешънъл " тридесет години след митингите в Пекин, обстановката с човешките права в Китай се е влошила доста, а вместо танкове, китайското държавно управление в този момент употребява доста други средства на принуда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР