30 000 българчета в Германия ползват социалните помощи, известни като

...
30 000 българчета в Германия ползват социалните помощи, известни като
Коментари Харесай

30 000 българчета ползват социални помощи в Германия


30 000 българчета в Германия употребяват обществените помощи, известни като Харц 4. Броят им се е нараснал три пъти от 2014 година, когато федералната република отвори пазара на труда си за нас.

Месечната помощ Харц 4 е 409 евро за възрастен и до 311 евро за дете под 18 години. Към тези суми се прибавят и помощите за наем и режийни разноски. Харц 4 е финансово подкрепяне, което сплотява както помощи при безработица, по този начин и обществени помощи. Харц 4 е прякорът на закона, под който той е известен в Германия и идва от името на мениджъра Петер Харц, който е взел участие в правенето му. Все повече деца в страната живеят от тези помощи в резултат на бежанския поток и миграцията от България и Румъния.

Това демонстрират данни на Федералната организация по труда, представени от немски медии. Все повече деца и младежи двете страни попадат в статистиката за обществено слабите малолетни. Малко над 2 милиона са всички малолетни, които получават обществената помощ в Германия. Броят им се е нараснал с 5 на 100 от предходната година.

Условие за приемане на обществени помощи е най-малко единият родител да е работил в Германия. Достатъчно е родителите да са били назначени на така наречен мини джоб - трудова претовареност, за която се получават не повече от 450 евро на месец. Другата опция е да са имали еднолична компания.

През 2014 година Германия подвигна рестриктивните мерки пред трудовия си пазар за жителите на тези страни. За трите години, минали от този момент, броят на българчетата, получаващи обществената помощ Харц 4, се е нараснал три пъти. 30 300 деца от България са живели в семейства, получаващи обществени помощи през юни тази година, а през 2014 година - 11 345. Какво демонстрира сравнението със северната ни съседка: 27 828 деца от Румъния са получавали Харц 4 през юни и 92 25 три години по рано.

Цифрите са сравними с броя на афганистанските деца, живели в обществено слаби фамилии през юни - 37 000. Бюрото по труда ги съпоставя с предходната година, когато обществено слабите деца от Афганистан са били 12 000 - три пъти по-малко.

51 000 деца от Ирак са били подвластни от Харц 4 в средата на тази година - двойно повече, в сравнение с през 2016 година Най-голям брой - 205 000 сирийски деца са получавали обществени помощи през юни - със 112 500 повече спрямо 2016-та. В съпоставяне с предходната година общият брой на децата чужденци, живеещи в обществено слаби семейства, е скочил с 41 %, като е достигнал 583 639.

 

novini.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР