3 март е разделяща дата в българската история. Колкото повече

...
3 март е разделяща дата в българската история. Колкото повече
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Вечните кметове са явление, което пречи на демократичния процес

" 3 март е разделяща дата в българската история. Колкото повече българската народна власт се развива, толкоз повече би трябвало да търсим мотиви за обединяване “, съобщи депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер в ефира на bTV по отношение на предлагането 24 май да стане народен празник.

" 3 март е казуса дата, тъй като нямаме ясно единодушие доколко българската история се е развила и в каква посока. На нас ни се коства, че в този момент, когато наподобява, че има конституционно болшинство и единодушие в Народното събрание, е значимо да си погодим кой е един народен празник, който може да сплоти българското общество и неговото минало, и неговото бъдеще “, добави той.

По думите му е хубаво да има спор. " Кирилицата като знак на просветата и литературата, само че и знак на обучение и нововъведенията е превъзходен знак, който да сплотява предишното и бъдещето на България “, уточни Лорер.

По думите му главен акцент в препоръчаните промени в Конституцията си остава правосъдната промяна. " Ако не бяха големите усиля на ПП-ДБ, тя можеше да не се случи. Сега имаме късмет да излекуваме генетичния резултат на Конституцията, която основава една безконтролна прокуратура. Това е есенцията на смяната “, акцентира депутатът от ПП-ДБ.

" Изолираме изцяло функционалностите на президента по избора на основен прокурор. Но не мисля, че това е значителното в смяната. Основната цел е да се сътвори самостоятелност на съда, тъй че да не зависи и да се опасява от прокурори и определената власт в Народното събрание. От друга страна на прокурорите да им сътвори отчетност “, съобщи Лорер.

По думите му главната концепция е всевластието на основния прокурор да бъде прекратена и да бъде административен началник.

" С ГЕРБ сме единомислещи, че институцията служебно държавно управление би трябвало да се промени. Политическата неустойчивост у нас сподели, че основателите на Конституцията не са планували, че служебно държавно управление може да работи с години. Ние считаме, че европейската процедура – постоянното държавно управление да продължи като служебно, е по-правилна и по-безопасна за дълготрайните вероятности на демокрацията у нас “, уточни Лорер.

По думите му чакат поддръжка от БСП поне в тази част от измененията.

Той разяснява и предлагането им да се лимитират мандатите на кметовете на два. Според него " безконечните кметове “ са събитие, което пречи на демократичния развой.

Лорер разяснява, че е слух, че ще се кандидатира за кмет на Варна, тъй като не бил определен за еврокомисар. " Оставам в българския парламент “, безапелационен бе той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР