29 Март Ваксинациионните пропуск за COVID-19 се обсъждат и разработват

...
29 Март Ваксинациионните пропуск за COVID-19 се обсъждат и разработват
Коментари Харесай

Ню Йорк пуска първия дигитален ваксинационен пропуск в САЩ

29 Март
Ваксинациионните пропуск за COVID-19 се разискват и създават световно, а първият подобен в Съединени американски щати към този момент е действителност, написа Engadget. Щатът Ню Йорк пусна цифров пропуск Excelsior Pass, който може да се употребява от жителите, с цел да потвърдят, че са ваксинирали или неотдавна са имали негативен резултат на тест. Ако жителите желаят да отидат на концерт или зрелище, те могат да употребяват виртуален портфейл на телефона си или принтиран QR код, който да показват.

Първоначалните консуматори на решението ще бъдат разнообразни обекти и заведения. Madison Square Garden в Ню Йорк да вземем за пример ще стартира да употребява Excelsior Pass идната седмица, а измежду искащите е и Times Union Center в Олбъни. Пропуските ще бъдат потребни при по-малки обекти от 2 април и ще оказват помощ да се усили броят на присъстващите на огромни събития като сватби.

Властите акцентират категорично, че Excelsior Pass се употребява на напълно непринуден принцип, както от бизнеса, по този начин и от популацията. Те допълват, че IBM-захранваното приложение не съхранява, нито наблюдава персонални здравни данни. Отделно композиция от разпределен указател на блокчейн и криптиране оказват помощ да се подсигурява сигурността на данните, както и верифицирането на информацията. С други думи паспортът няма да може да бъде подправен.

Въпреки това съществуват и механически провокации като гарантиране взаимното потребление на пропуща при разнообразни събития и признание в обособените щати или цялата страна. Макар че не е неоходим категорично телефон, акцентът върху QR кодовете може да остави някои консуматори изолирани, в случай че нямат достъп до компютър с принтер. Също по този начин няма директна връзка сред билетите и пропуските, тъй че автоматизирано да може да се потвърди имунизация, когато се купуват места.

Въпреки това етичните въпроси са по-съществени. Без значение какъв брой несъмнено и надеждно е решението, някои хора към този момент недоволстват от нуждата да смъкват приложението и да споделят своите здравни данни единствено с цел да участват на събитие. И въпреки пропуските да са по избор, те могат да се трансфорат в наложителни, в случай че някой желае да взе участие в основни аспекти на обществения живот по време на продължаващата пандемията. Същевременно това демонстрира по какъв начин технологиите могат елементарно да облекчат възобновяване от здравната рецесия - съгласно някои тези пропуски ще спасят бизнеси, които в противоположен случай би трябвало да лимитират своя потенциал или да останат затворени.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР