29 628 души, живеещи в домове за възрастни хора в

...
29 628 души, живеещи в домове за възрастни хора в
Коментари Харесай

30 000 в домове за стари хора в Испания са починали заради коронавируса

29 628 души, живеещи в домове за възрастни хора в Испания, са умряли от COVID-19 от началото на пандемията на 2 март 2020 година до 6 юни тази година, демонстрират данни, събрани от министерствата на обществените права, опазването на здравето и науката и нововъведенията. По време на първата вълна Испания беше една от най-засегнатите от вируса страни в света и в продължение на 4 месеца жителите ѝ бяха под строга карантина в домовете си, съобщи БНР.

Година след експлоадирането на пандемията от COVID-19 в Испания, държавното управление стартира от време на време да разгласява публични данни за гибелта на живеещите в домовете за остарели хора. Те непрестанно се актуализират поради откриването на неточности в статистиката по време на първата вълна. От 14 март 2020 година до 6 юни смъртните случаи от доказан ковид са 19 116, а близо 10 500 са умряли през тези три месеца със признаци, сходни на тези на ковид, само че без да са диагностицирани. Заключението е, че два от всеки три смъртни случая на възрастни хора в домовете са настъпили точно през първата вълна. Най-много възрастни хора са умряли в резиденции в Мадрид и Каталуния. По време на втората и третата вълна смъртността в тях е по-ниска поради строгите ограничения.

Масова имунизация в старческите домове е попречила на най-малко 17 000 души да се разболеят от COVID-19 и на 3 500 да починат единствено през първото тримесечие на тази година, сочи отчет на Министерството на здравеопазването и здравният институт Карлос III. Ваксината е предотвратила 71% от хоспитализациите и 82% от смъртните случаи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР