28 Април Служители на британската пощенска компания Post Office Ltd.

...
28 Април Служители на британската пощенска компания Post Office Ltd.
Коментари Харесай

Служители на британска компания наказвани с години заради грешка в софтуерна система

28 Април
Служители на английската пощенска компания Post Office Ltd. в продължение на две десетилетия са рискували да се окажат в пандиза или да останат без жилища и средства поради софтуерни неточности. Според портала The Verge, компанията е употребила профилираната система Horizon, благосъстоятелност на японската Fujitsu.

Horizon в началото е разработван от английската компания, като първата му версия се появява през 1995 година През 1998 година Fujitsu става едноличен акционер в ICL, а през 2002 година той публично става част от японския конгломерат.

В системата е участвала сериозна неточност, която е водила до погрешни доклади и постоянно е показвала дефицит на средства, за което постоянно са били упреквани чиновници на пощенската компания. Според BBC казусът съставлява най-голямата правосъдна неточност в историята на Обединеното кралство. Пострадали са стотици почтени хора са заради неточност. Самата Post Office съществува от 1986 година, а при започване на 2019 година е имала над 5000 чиновници.

Разрушени стъдби и смъртни случаи

Животът на доста чиновници в пощата е бил безусловно опустошен. Съдебни каузи са довели до ефикасни присъди, фамилни проблеми и разводи. Джанет Скинър, да вземем за пример, е прекарал 9 месеца в пандиза и е изгубил опцията да отглежда децата си. Причината е, че софтуерът е открил липса в размер на 59 хиляди паунда в отдела, в който е работил Скинър.

62-годишният Виджай Парех пък е прекарал половин година в пандиза. По данни на The Guardian той е упрекнат в кражба на 72 хиляди английски лири и юристът му го посъветвал да се признае за отговорен.

Налице са и по-скандални образци, като ефикасна присъда против почтена бременна жена. При различен случай пък в пощенски клон е открита липса от съвсем 100 хиляди паунда. За това е бил упрекнат чиновник, който е лишил живота си. Няколко месеца по-късно заместникът на самоубилия се също е потърпевш.

Обвинените в кражба са били слагане в съвсем безизходно състояние. Някои са отивали в пандиза, а други са оставали без спестяванията и даже домовете си в опит да покрият регистрираните от софтуера неналичия на средства.

Престъпно безучастие

Според BBC поради грешката и бездействието на управлението на Post Office сред 2000 и 2014 година са потърпевши близо 740 чиновници. Допълнително, броят на хората, получили призовки през последните седем години, към момента следва да бъде обяснен.

От компанията оповестиха, че са вярвали прекалено много на системата Horizon. На 23 април 2021 година Лондонският кралски съд излезе с 39 оправдателни присъди против чиновници Post Office. През декември 2020 година пък са били оправдани други шест.

Според Daily Mail-Online съдията, който е оправдал почтените, е съобщил, че управлението е знаело за съществуването на проблем в работата на Horizon. Неназован чиновник на компанията декларирал пред BBC, че компанията " с подготвеност е приемала загуба на животи, независимост и вменяемост на доста елементарни хора в преследването на известност и облаги ".

Още през 2019 година компанията е изплатила обезщетение на 555 жертви и в това време е провела цяла система на заплащания на чиновници, които по някакъв метод са били наранени за казуса с Horizon. Все още не е ясно по какъв начин ще компенсира гибелта на най-малко един от чиновниците. Според BBC са подадени общо над 2400 молби за материално обезщетение.

Междувременно проблематичният програмен продукт продължава да е в приложимост. В скоро време се чака той да бъде сменен от облачно решение.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР