27 март 1968 година.Юрий Гагарин, първият човек летял в Космоса,

...
27 март 1968 година.Юрий Гагарин, първият човек летял в Космоса,
Коментари Харесай

Първият човек в Космоса: Мистериозната смърт на Юрий Гагарин

27 март 1968 година.

Юрий Гагарин, първият човек летял в Космоса , се качва на изтребител МиГ-15 дружно с водача Владимир Серьогин. Ще правят образователен полет – един от доста през последните дни.

Денят е безоблачен, видимостта е добра.

Той описа за срещата си с Гагарин

Изтребителят излетява тъкмо в 10:18 ч. локално време. Най-ниските облаци са на 600 метра от повърхността на Земята.

Двамата водачи имали позволение да извършат упражнението си за 20 минути, само че 8 минути след началото на полета, Гагарин оповестява, че задачата е приключена. Пилотът желае позволение да се върне назад в базата.

Изтребител МиГ-15 - с този модел катастрофира Юрий Гагарин и губи живота си Снимка: Wikimedia Commons

10:30 ч. московско време… всевъзможен контакт със самолета прекъсва.

Когато военните на земята осъзнават, че машината на Гагарин и Серьогин е изхабила горивото си, стартира незабавна избавителна интервенция. В продължение на 3 часа се търсят останките от самолета.

14:50 ч. – хеликоптер снима това, което е останало от машината. Гагарин и Серьогин се разрушават на към 65 км от летището.

На идната заран стартира работа по останките от самолета. Части от телата на двамата водачи са открити и по-късно разпознати от техни близки и сътрудници. На мястото на злополуката проверяващите намират и разнообразни предмети, принадлежали на водачите. Сред тях – джобно издание на правила за навигиране на аероплан.

На едно от дърветата виси якето на Юрий Гагарин с купони за храна в джоба.

Така минава последният ден от живота на първия човек в Космоса Юрий Гагарин. Официалното пояснение на управляващите за гибелта на националния, а и международен, воин поражда доста въпроси.


Съюз на съветските социалистически републики провежда специфична държавна комисия, която да проверява гибелта на Гагарин. След огромното следствие на случая те създават отчет от 29 тома, който – естествено – е засекретен неотложно. Това, което знаем и през днешния ден, е от разкази на членовете на комисията.

Какво в действителност е посочено в отчета като аргументи и условия за случая – не знаем.

Заключението на комисията е:

На гърба на тази комисия работи и друга – тази на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Тяхната задача е да ревизират дали зад гибелта на водачите не стои таен проект или тероризъм.

Докладът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е разкрит през март 2003 година В него са прегледани и тествани най-различни тайни теории, само че повода за гибелта на водачите е работата на личния състав във въздушната база на земята.

На 20 юли 2019 година се навършват 50 години, откогато астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацнаха на Луната

Според отчета на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) чиновниците в РВД на военното летище дават на Гагарин остаряла информация за климатичните условия по време на полета. Когато самолетът излетява, времето е доста влошено.

Снимка: Wikimedia Commons

Самолетът на Гагарин стартира да се върти поради удар в птици или с цел да избегне различен аероплан. Заради влошеното време, екипажът е решил, че машината се намира на доста по-голяма височина и не съумели да реагират в точния момент.

Третата публична и най-разпространена доктрина се появява през 2005 година, а източникът е проверяващ от комисията на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Той споделя, че е допустимо в кабината на водачите простъпка да е оставен отворен вентил за О2. Това довело до загуба на О2 и до гибелта на водачите.


След гибелта на Юрий Гагарин и Владимир Серьогин международното общество желае бързи отговори. Как е допустимо първият човек, летял в миналото в Космоса, да катастрофира по време на образователен полет? Така се раждат и голям брой тайни теории. И такива, които не звучат по никакъв начин подмолно.

Алексей Леонов, който е член на държавната комисия за следствие на гибелта на Гагарин и Серьогин, твърди, че по същото време на друга авиобаза наоколо се правили подготвителни скокове с парашут. Военните там оповестяват, че са чули две мощни детонации в далечината.

Според Леонов аероплан Сукхой Су-15 е летял по същото време с Гагарин, само че на най-малко височина. „ Без да осъзнава, водачът на Су-15 е минал на 10-20 метра от изтребителя на Юри и Серьогин сега, в който минава звуковата преграда “.

Звуковият удар е провокирал сериозна турболенция, която е довела до неконтролируемото завъртане на изтребителя на Гагарин.

Ляво - мястото на злополуката, дясно - гробът на Гагарин Снимка: Getty Images

„ Първата детонация, която чух, беше тази от прекосяването на звуковата преграда. Втората беше от катастрофирането на самолета на Гагарин “, споделя Леонов.

През юни 2013 година Леонов още веднъж удостоверява думите си. Тогава в изявление за съветската телевизия RT той споделя, че има отчет, в който се приказва за забранен полет на Су-15 по същото време.

Според други разкази здравето на Серьогин било съществено влошено по време на полета. Той се оплаквал от постоянно сърцетуптене, световъртеж и повръщане. Смята се, че е допустимо да е получил инфаркт по време на подготвителния полет.

Снимка: Getty Images

Разбира се, появяват се и теории, които звучат… извънредно.

Според тях Юрий Гагарин е бил в неприятни връзки с топ управлението на Съветския съюз. Поради тази причина гибелта на първия човек в Космоса е проведена от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и е в действителност инсценирана. Теорията твърди, че Гагарин е жив и е задържан от спецслужбите. Направена му е пластична интервенция, след което е затворен в психиатрична клиника.

Има и история с благополучен край. Според нея Гагарин самичък е инсценирал гибелта си. Той бяга от Москва и живее до дълбока напреднала възраст в малко село.


След гибелта на Гагарин Съветският съюз афишира интервал на народен печал. Това е първият случай в историята на страната, при който това се прави за редови човек, а не за държавен глава.

Останките на Юрий Гагарин и на Владимир Серьогин са кремирани и заровени в Кремълския некропол. Гагарин умира едвам на 34 години.

Снимка: Getty Images

40 години по-късно самостоятелни съветски откриватели декларират, че най-сетне са разкрили мистерията към гибелта на първия космонавт. Според данните и доказателствата, с които разполагат, Гагарин се е паникьосал след ненадейно разхерметизиране на пилотската кабина. Той прави неочакван маньовър, който води до загуба на ръководство на самолета, губи схващане и катастрофира.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР