269 000 са хората с право на глас, включени в

...
269 000 са хората с право на глас, включени в
Коментари Харесай

Избиратели от Турция пристигат в Кърджали с безплатен билет и PCR

269 000 са хората с право на глас, включени в изборните описи тази година в област Кърджали. Те са с 80 % повече по отношение на предходния избор за кмет и общински съветници, защото условието за уседналост този път не важи, оповестява Нова ТВ. Всички, които не живеят на територията на региона, само че са с непрекъснат адрес, имат право на глас. Изборен туризъм тази година съвсем не се следи, само че въпреки всичко има рейсове, които идват цялостни от Турция. Част от хората са получили безвъзмездни билети и PCR проби.

По традиция в Турция са най-вече гласувалите български гласоподаватели отвън страната. Тази година предварителни заявления са попълнени от 21 000 души, заяви БНР. 

В 7 часа в наличието на най-малко половината членове на секционните комисии стартира вота във всички 35 секции в Турция. За гласуващите с български паспорти тук не важи наложеният полицейски час и те могат свободно да отидат до урните с документа си за идентичност. Турска полиция охранява още от през вчерашния ден изборните секции. 

През нощта 4-ма униформени служители на реда и двама цивилни дежуриха пред всяка секция, а в изборния ден за реда и спазването на ограниченията, които са в действие в Турция ще наблюдават по 6-ма униформени и двама цивилни турски служителя на реда. 

За разлика от предходните избори този път изселниците от България имаха опция авансово да попълнят заявления, само че могат и да го създадат и на място. 

Голямата незнайна е дали традицията в Турция да се записва най-високата изборна интензивност в български секции, ще бъде спазена и тази година. 

В квартал Авджълар в Истанбул през целия ден през вчерашния ден имаше микробуси с високоговорители, които обясняваха по какъв начин ще се организира вота за български парламент. Но в различен регион на Истанбул, Газиосманпаша, нямаше никакви индикации, че през днешния ден следва избор, улиците бяха пусти. 

Изборният ден продължава до 20 часа с опция за удължение до 21 часа. Очакват се дълги опашки в Истанбул, Бурса и най-много в Чорлу, където има две секции, а авансово записаните за вота са по близо 2000 за всяка.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР