265 години след рождението на Моцарт великият творец най-сетне намери

...
265 години след рождението на Моцарт великият творец най-сетне намери
Коментари Харесай

Премълчаната история на Амадеус

265 години след рождението на Моцарт великият създател най-накрая откри и у нас своя адепт, който събра в книга премълчаното и непремълчаното за гения.

 Проф. доктор Венко Александров

Нещо повече – музиковедите единомислещо признават, че става дума за наш, български принос към тълкуването на Моцарт. Още по-изненадващо е, че създателят е фамозен доктор и буен последовател на музиката. Това е проф. доктор Венко Александров , анастезиолог, който в юбилейната година събра Моцартова биография. Без претенциите на изобретател, с огромен почит и, както самичък споделя, с известни терзания поради непринадлежността си към музикантското съсловие, създателят усърдно сортира обстоятелства и събития, подредени съгласно хронологията на протичащото се в живота на Волфганг Амадеус. Получил се е голям и доста забавен труд, резултат от явно дълготраен и несекващ интерес към загадките към живота, творчеството и ориста на музикалния вълшебник.

 А най-оригиналното в книгата е лекарският взор към личността, реакциите, физиката и психо-физическото положение на композитора, разбора на здравословното му положение, както и тълкувание на другите тези за по този начин ранната му гибел.
Освен акад. проф. Венко Александров в предаването вземат присъединяване музикологът проф. Анда Палиева и огромният оперен артист проф. Павел Герджиков.

Проф. доктор Анда Палиева е музиколог, дълготраен учител по история на музиката в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “. Има десетки изявления в български и непознати издания и участия в голям брой интернационалните музиколожки конгреси.

Проф. Павел Герджиков , с изключение на оперен артист, е режисьор и възпитател в Националната музикална академия. Има над 100 функции като солист в Националната опера и десетки оперни постановки като режисьор. Познат е на публиката и от огромните оперни театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград. В момента преподава актьорско майсторство и оперна постановка.

В предаването звучат Концерт за кларнет и оркестър ла мажор К 2622, втора част, и Соната До мажор от Волфганг Амадеус Моцарт.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР