26% от населението на света нямат питейна вода. 26% от

...
26% от населението на света нямат питейна вода. 26% от
Коментари Харесай

26% от населението на света нямат питейна вода

26% от популацията на света нямат питейна вода. 26% от популацията на света няма достъп до чиста питейна вода, а 46% живеят без минимални санитарни условия.

Това се споделя в нов отчет на Организация на обединените нации във връзка Световния ден на водата 22 март и в навечерието на първата огромна конференция за водата от 45 години насам, предава АП, представена от Българска телеграфна агенция.

В Доклада на Организация на обединените нации за развиването на международната водна система през 2023 година се обрисува тревожна картина на голямата празнота, която би трябвало да бъде запълнена, с цел да се реализиран задачите на Организация на обединените нации за обезпечаване на достъп на всички хора до чиста вода и канализация до 2030 година

Ричард Конър, основен редактор на отчета, съобщи, че  приблизителните разноски за реализиране на задачите са сред 600 милиарда и 1 трилион $ годишно .

Не по-малко значимо е да се основат партньорства с вложители, финансисти, държавни управления и общности, свързани с изменението на климата, с цел да се подсигурява, че парите се влагат по способи, които поддържат околната среда и обезпечават питейна вода на 2 милиарда души, които нямат такава, и канализация на 3,6 милиона нуждаещи се.

За реализиране на задачите е належащо сегашните равнища на вложения да се умножат по три.

Според отчета потреблението на вода в международен мащаб се усилва с към 1% годишно през последните 40 години и „ се чака да нараства с сходен ритъм до 2050 година, което се дължи на комбинацията от растеж на популацията, социално-икономическо развиване и изменящи се модели на ползване “.

Според Конър, действителното повишаване на търсенето се регистрира в разрастващите се страни и нововъзникващите стопански системи, където се дължи на индустриалния напредък и изключително на бързото увеличение на популацията на градовете.

Тъй като  селското стопанство употребява 70% от цялата вода в света , напояването на културите би трябвало да бъде по-ефективно – както е в някои страни, които в този момент употребяват капково напояване, което пести вода. „ Това разрешава на градовете да разполагат с вода “, добави експертът.

В резултат на изменението на климата, „ сезонният дефицит на вода ще се усили в районите, където сега тя е в обилие – като Централна Африка, Източна Азия и елементи от Южна Америка, и ще се утежни в районите, където водата към този момент е в дефицит, като Близкия изток и Сахара в Африка “.

Средно 10% от международното население живее в страни с висок или сериозен дефицит на вода , а до 3,5 милиарда души живеят в условия на воден стрес най-малко един месец в годината, се споделя в отчета, оповестен от ЮНЕСКО, организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета.

От 2000 година насам наводненията в тропиците са се нараснали четири пъти, а в северните междинни ширини – 2,5 пъти.

Става все по-трудно да се открият трендовете при засушаванията, макар че в множеството райони може да се чака увеличение на интензивността или честотата на засушаванията и „ рисковите топлинни феномени “ като директен резултат от изменението на климата.

Що се отнася до замърсяването на водите, най-големият източник на замърсяване са непречистените отпадъчни води.

„ В международен мащаб 80% от отпадъчните води се изпускат в околната среда без никакво филтриране “, сподели той и добави: „ В доста разрастващи се страни това е съвсем 99% “ .

Тези и други въпроси, измежду които опазването на водните екосистеми, подобряването на ръководството на водните запаси, увеличението на повторното потребление на водата и насърчаването на трансграничното съдействие в региона на потреблението на водата, ще бъдат разисквани по време на тридневната конференция на Организация на обединените нации за водите, която се открива през днешния ден под взаимното председателство на краля на Нидерландия Вилем-Александър и президента на Таджикистан Емомали Рахмон.

В листата на ораторите са включени 171 страни, в това число над 100 министри, както и повече от 20 организации. Срещата включва и пет „ интерактивни разговора “ и десетки съпътстващи събития.

Датата 22 март е оповестена за Световен ден на водата от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1993 година Оттогава се отбелязва с разнообразни събития по целия свят.

“И защото водата визира всички ни, би трябвало всеки да предприеме дейности. Това значи и ти! Това е миг, който се случва един път на потомство, с цел да се сплоти светът към водата. Изиграй своята роля. Направи, каквото можеш ”, се споделя в апел, оповестен в уеб страницата на Световния ден на водата.

Летящи таксита политат над Чикаго

26% от популацията на света нямат питейна вода

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР