2537 осветителни тела ще бъдат подменени в 6-те големи села

...
2537 осветителни тела ще бъдат подменени в 6-те големи села
Коментари Харесай

2537 осветителни тела ще бъдат подменени в 6-те големи села на община Дупница

2537 осветителни тела ще бъдат сменени в 6-те огромни села на община Дупница.

Както е известно, Община Дупница завоюва план по така наречен " Норвежка стратегия " за замяна уличното осветяване в Яхиново, Червен брег, Крайници, Самораново, Бистрица и Джерман, като общото им население е съвсем 10 000 поданици. " В документите сме заложили и в допълнение монтиране на още до 169 стълбове за осветяване, като ще се реши на кои места в тези села има потребност от тях за по-добра осветеност. Осветлението е LED и с изключение на по положителните условия за жителите, ще понижи и разхода за ел.енергия, както и понижи предпоставките за ПТП-та. Уличното осветяване ще бъде ръководено от единна Смарт-система за 6-те села. Този проблем в селата постоянно е стоял на дневен ред последните 30 години по обясними аргументи, което коства постоянно и огромен разход, само че и съвсем без резултат. Търсехме разновидности да осигурим външно финансиране за това, тъй като не е загадка, че от личния бюджет бе невероятно и в последна сметка успяхме ", изясни кметът инж.Методи Чимев.

Идеята е още от 2017 година. Тохава, инж.Чимев бе на работно посещаване в Норвегия, където презентира концепцията за тази замяна и претекстовете към нея. След като програмата бе отворена за кандидатстване, община Дупница входира нужните документи след това бе една от доста дребното в България, която получи утвърждение и финансиране. Общата стойност на плана е 1 278 780,32 лева с Данък добавена стойност, от които 110 252,29 лв. лично самоучастие.

На встъпителната конференция по плана, зам.кметът Олга Китанова разгласи, че Общината търси разновидности за финансиране и за другите села на територията на общината, на които също да бъде сменено уличното осветяване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР