25 Юни 12,17 млрд. долара е достигнал оборотът на световният

...
25 Юни 12,17 млрд. долара е достигнал оборотът на световният
Коментари Харесай

IDC: Софтуерно дефинираните изчисления се преввъщат в стандарт

25 Юни
12,17 милиарда $ е достигнал оборотът на международният пазар на софтуерно дефинирана инфраструктура през 2020 година Тази сума е с 5 на 100 по-висока от общите доходи в бранша през 2019 година, разгласи IDC. Числата са по-малки от исторически върхове, само че въпреки всичко те демонстрират, че пазарът се разраства по-бързо от други базови технологии. Трите съществени стълба на пазара на софтуерно дефинираната инфраструктура са: софтуерно дефинирани калкулации (53% от общия пазар), софтуерно дефинирани контролери за предпазване (36%) и софтуерно дефинирани мрежи (11%).

" Решенията за софтуерно дефинирана инфраструктура от дълго време са известни измежду фирмите, които желаят да понижат разноските, сложността и риска в своите центрове за данни ", изяснява Ерик Шепърд, вицепрезидент в IDC Infrastructure Platforms and Technologies Group. " Въпреки че тази технология е налична от доста години, напредъкът през последните години докара до нови функционалности, които по-добре привеждат в сходство днешната софтуерно дефинирана инфраструктура с провокациите на актуалните центрове за данни. Софтуерно дефинираната инфраструктура бързо се трансформира в желана платформата за модернизиране и трансформиране на центрове за данни по целия свят. "

" Софтуерно дефинираните калкулации се трансформират в стандарт за центровете за данни с виртуализация на сървъри. Тъй като обаче пазарът продължава да се развива, неотдавнашните начинания за рационализация насочват вниманието към облачния програмен продукт и изключително към контейнерите ", добавя Гари Чен, шеф на поделението IDC Software-Defined Compute.

Определения, които анализаторите от IDC дават за софтуера за софтуерно дефинирана инфраструктура:

Софтуерно дефинираната инфраструктура (SDI) съставлява логичен обединени изчислителни запаси, памет и мрежови съставни елементи, които се ръководят от програмен продукт с минимална човешка интервенция. SDI системите са самостоятелни от хардуера, който би трябвало да дава отговор на избрани механически спецификации. Базово съоръжение е от подготвени комерсиални артикули (COTS), които дават отговор на индустриалните стандарти и са сертифицирани на корпоративно равнище. Въпреки че едно пълнофункционално SDI решение включва както програмен продукт, по този начин и хардуер, IDC регистрира единствено софтуерните разноски при оценката на пазара. Софтуерният съставен елемент на SDI може да бъде разграничен на три съществени сегмента: софтуерно дефинирани калкулации (SDC), софтуерно дефинирани мрежи (SDN) и софтуерно дефинирано предпазване (SDS). Съкратените избрания за всеки от тези сегменти са дадени по-долу.

Продуктите за софтуерно дефинирани калкулации виртуализират групи от физически изчислителни възли в обединен логичен изчислителен запас. Тази абстракция разрешава да се правят калкулации на всевъзможен, който е част от логическия пул от запаси. SDC се осъществят на разнообразни пластове от софтуерния стек и може да се употребяват в обществени и частни облаци, както и във виртуална среда. SDC софтуерът, който включва както програмен продукт с отворен код, по този начин и търговски артикули, постоянно се свързва с друга инфраструктура и решения за ръководство, както и с платформи за приложения. Най-общо казано, SDC софтуерът може да бъде разграничен на три категории: програмен продукт за виртуални машини (т.е. програмен продукт за хипервайзъри), програмен продукт за инфраструктура на контейнери и програмен продукт за облачни системи.

Софтуерът на контролера за предпазване е съставлява цялостен стек от програмен продукт за предпазване, смесен с хардуер, с цел да се сътвори цялостна система за предпазване данни. Софтуерно дефинираните складове би трябвало да бъдат разширяеми и независими, като и да обезпечават достъп до данни посредством известни и/или оповестени интерфейси (API, общоприети файлове, блокове или обектни интерфейси). Решението съставлява самостоятелна или самостоятелна система. С други думи, то дава всички нужни услуги за предпазване, без да се изисква спомагателен хардуер или програмен продукт. SDS решенията би трябвало да оферират цялостен набор от интерфейси за достъп до данни и услуги за тяхното ръководство. Софтуерно дефинираните решения могат да бъдат под формата на хардуер и софтуерни системи, програмен продукт или услуги, популяризирани на абонаментен принцип. Софтуерно дефинираните решения за предпазване включват дискретни системи за предпазване (т.е. външни хранилища), предопределени единствено за характерни услуги, и конвертирани решения, които комбинират всички изчислителни и услуги за предпазване на данни в едно мащабируемо решение (т.нар. хиперконвергирана инфраструктура).

Софтуерът за мрежова виртуализация се състои от виртуализационни пластове на мрежата и SDN контролери, употребявани в мрежите на центровете за данни. Те носят различни SDN архитектури, поддържайки голям брой протоколи и интерфейси. Софтуерът за SDN контролери също работи върху физическата мрежова инфраструктура, като логичен централизира ръководството и използването на политиките за приложения. Това опростява автоматизираното ръководство и обезпечава видимост в цялата мрежа.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР