24 Март През последните няколко месеца производителите на автомобили изпитват

...
24 Март През последните няколко месеца производителите на автомобили изпитват
Коментари Харесай

Дефицитът на чипове може да удари и по смартфоните

24 Март
През последните няколко месеца производителите на коли изпитват дефицит на чипове заради огромното търсене на потребителска електроника, провокирано с пандемията. Нов отчет демонстрира, че дефицитът може да засегне и смарт телефоните.

Според източници на Reuters в Samsung и други производители на мобилни устройства дефицитът на чипове визира всички ценови равнища на процесорите за смарт телефони, в това число новия водещ чипсет Qualcomm Snapdragon 888, употребен в Samsung Galaxy S21 и други артикули от висок клас. Посочва се, че дефицитът е засегнал телефоните от начален и междинен клас, само че производителите са изправени пред дефицит на създадени от Qualcomm съставни елементи, които евентуално ще доведат до по-ниски доставки в сегмента през актуалната година.

Qualcomm създава процесори и съставни елементи за съвсем всички телефони, продавани през днешния ден, в това число 5G модеми и други елементи. Тепърва ще се разбере дали дефицитът се разгръща върху други съставни елементи или визира единствено процесорите.

До този миг чиповете за ръководство на зареждането са измежду най-пострадалите. Без тях не работи нито един актуален процесор. Reuters оповестява, че Qualcomm е пренасочила производството си на чипове за ръководство на зареждането към Snapdragon 888, с цел да усили маржовете си, с което обаче се лимитира предлагането на евтини процесори.

Цените на CPU и GPU чипове скочиха внезапно по време на пандемията заради увеличеното търсене и растежа на добива на Ethereum. Пускането на нови устройства се задържа заради неналичието на задоволителен инвентар. Това към момента не се отнася за смарт телефоните, само че Reuters показва, че цените на съставените елементи и в този сегмент последователно се усилват. В отчета се акцентира, че цената на известния микроконтролер STMicroelectronics, който се продава за 2 $, неотдавна се е нараснала седем пъти до 14 $. Стремителният растеж цените може да повлияе на цената и наличността на милиони крайни мобилни артикули.

Все още не е ясно дали ще е налице дефицит, като за момента производителите като че ли не бързат да ревизират своите проекти.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР