24-годишният Александър Сотиров събра над 800 паунда за каузата сиВ

...
24-годишният Александър Сотиров събра над 800 паунда за каузата сиВ
Коментари Харесай

Българин преплува Лох Нес, за да почисти океаните от пластмаса

24-годишният Александър Сотиров събра над 800 паунда за идеята си

В най-горещите дни на това лято един българин преплува Лох Нес. Причината за това надалеч не беше, с цел да се разхлади в 14-градусовите води на езерото, а в името на екокауза. 24-годишният Александър Сотиров плува в продължение на 17 часа и измина цялата дължина на Лох Нес – 36 км. Така съумя с благотворителна акция да събере над 800 паунда за разчистване на океаните от пластмасови боклуци.

“Необходимо е дНЕС! ”, по този начин Александър кръщава акцията си във фейсбук. С нея се пробва да помогне на организацията The Ocean Cleanup. “Те създават мрежа с шамандури, които от теченията се движат по най-повърхностния пласт на водата и събират пластмасите. Когато се изпълнят, мрежите се изкарват назад на брега ”, споделя Сотиров.

В момента такива мрежи има по крайбрежията на Калифорния, а във всеки от океаните има по един огромен водовъртеж от пластови боклуци, които се събират от теченията и са с диаметър от неколкостотин километра. За 3 месеца Александър съумява да събере над 800 паунда, като първичната му цел е 500 паунда, а

90% от донорите

са българи

“Исках да направя нещо, което е по-голямо от мен самия ”, прибавя 24-годишният запалянко.

Идеята да подложи физическата си устойчивост на инспекция се ражда от дълго време. “От доста време имах желанието да се тествам, като първоначално концепцията ми беше да преплувам Ламанша ”, споделя младият българин.

Една от огромните му спънки, с цел да преплува европейския пролив, са високите такси. “Трябва да се заплати за избавителна лодка, която да те съпровожда, както и за участие в Британската асоциация за плуване в отворени води, в която е наложително да се запишеш, в случай че искаш да преплуваш Ламанша.

Назначават ти рефер, който следи да не те дърпат, дали си с верен бански. Общо щеше да ми излезе към 3600 паунда ”, прибавя Александър.

Това го кара да потърси заслужен по компликация за преплуване водоем. Така се стопира на именитото езеро.

Лох Нес е по-трудно плаваемо от Ламанша поради сладката вода, температурата и неналичието на приливи, които ти оказват помощ със скоростта.

Александър умее да плува още от дете.

До 12-годишен тренира и се състезава, само че за персоналния си връх се приготвя едвам два месеца. Преди да се потопи в студените води на Лох Нес, тренира в околията на Бирмингам, в някогашна кариера, която е превърната във водолазен център с дълбочина към 30 м. Избира за дата на тестването 25 юли.

Помощният му екип

е единствено брат му,

който от самото начало плува с кану до него. Двамата влизат в езерото в 8 часа сутринта. Първите няколко часа са същинско тестване за него. Тогава водата е 14 градуса и усеща, че изпада в хипотермия. Бързо превъзмогва усложненията, а в най-топлите часове на деня температурата на водата доближава 16 градуса. Единствената храна, която приема, са желирани бонбони и спортна въглехидратна напитка, които брат му му дава по време на почивките. След средата на плуването стартира да усеща отмалялост, загребванията му се забавят, само че съумява да издържи до края. Изпитанието завършва в 1,15 часа измежду нощ на идващия ден. “Предполагах, че ще ми отнеме сред 12 и 15 часа. Никога не бях плувал такава отдалеченост. Най-дългото ми плуване до тогава беше 18 км ”, раказва Александър.

Родом той е от София, само че

от 8 години

е в Англия и

се е открил

в Бирмингам

Там дружно с брат си ръководят бизнес за виртуална действителност. Имат зала, в която всеки, който пожелае, може да лети в Космоса или да бъде вълшебник, само че единствено във виртуалното пространство.

Александър Сотиров отпътува за Англия още като възпитаник с концепцията единствено да погостува на брат си. Тогава е сред 10-и и 11-и клас и взема решение да остане да учи там в гимназия. “Бях на едногодишен продан в Съединени американски щати. Там изкарах 10-и клас по стратегия “Младеж за съгласие ”. Ако се върнех в България, трябваше да карам приравнителни изпити по 15 предмета, а в Англия тряваше да си избера единствено 4 ”, споделя Александър. Щом приключва междинното си обучение, се

записва в

университета

в Глазгоу,

където учи бизнес мениджмънт. В последната година от следването си написа за към момента прохождащата технология – виртуална действителност. Оттам идва и бизнес концепцията, която след това доразвива дружно с брат си.

Замисля нови тествания. Иска да изкачи върхове, като още веднъж ще направи тестването в името на идея. “Глупаво е да се прави някакво персонално предизвикателство и да не се обвърже с нещо, което ти е драговолно ”, счита Александър Сотиров. Той има желанието да се завърне в България и да се опита да сътвори и развие личен бизнес в родината си. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР