24 фирми са глобени за общо 400 хил. лева заради

...
24 фирми са глобени за общо 400 хил. лева заради
Коментари Харесай

КЗК глоби 24 фирми за картел при санирането

24 компании са санкционирани за общо 400 хиляди лв. поради картел при санирането. Санкцията е наложена от Комисията за защита на конкуренцията. Проверка е посочила, че сдруженията са се споразумели да манипулират публични поръчки за саниране на понелки по националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания. Те се разбрали по какъв начин да си разпределят обектите, включени в поръчката, и по какъв начин да си приготвят офертите, с цел да бъдат определени, което е неразрешено картелно съглашение.
Става въпрос за публични поръчки, оповестени от общините Търговище и Гоце Делчев, като комисията се е сезирала след сигнали от кметовете, които са заподозрели операцията.
Общо санкциите са за 398 174 лева Участниците в поръчката за Търговище са глобени със 147 761 лева, а с 250 413 лева са санкционирани компаниите за санирането в община Гоце Делчев.
Глобени са компаниите " Мултиплекс инженеринг " ЕООД, " ВМЛ – консулт " ЕООД, " Димитров и наследник " ЕООД, " Адапт " ЕООД, " Архкон Проект " ООД, " Евиданс инженеринг " ЕООД, " Тобо инвест " ЕООД, " Фрибул " ООД, " Корект " ЕООД, " Инфрам " ЕООД, " Интконс " ЕООД, " Ен Екип " ООД, " Протико Ил " ООД, " Консултантска Инженерна група " ООД, " Кимтекс – ЛС “ ООД, " Експрес Консулт " ЕООД, " Соларват " ЕООД, " БОАЛ " ООД, " Пешев " ЕООД, " Джи Ер Ен Пауър България " ООД, " Пловдивинвест " АД, " Стройконтрол " ООД, " Си Енд Би Енерджиконсулт " ЕООД и " Енерджи Про Дм " ЕООД.
В рамките на изследването Комисия за защита на конкуренцията е открила, че участниците по всяка една от двете публични поръчки са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителите. Споразуменията имат за цел цялостно попречване на конкуренцията при подаването на предложения в процедурите за възлагане на публични поръчки като дефинират печелившия участник по всяка обособена позиция и по този начин предопределят избора на възложителите. Изводите на антимонополния орган се основават на събрана електронна преписка сред участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.
Предстои Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе и по отношение на предявените от нея изказвания за манипулиране на социална поръчка по Националната стратегия за енергийна успеваемост на община Пловдив от участващите в нея 33 сдружения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР