24 души на възраст между 21 и 58 години са

...
24 души на възраст между 21 и 58 години са
Коментари Харесай

24 души са починали от прием на кокаин с отровни примеси в Аржентина


24 души на възраст сред 21 и 58 години са умряли след приложимост на кокаин с отровни примеси, платен от дилъри в бедния квартал „ Лома Ермоса “, на към 40 км от центъра на аржентинската столица Буенос Айрес, оповестяват локалните управляващи.

Други 23 души към момента са в болница, откакто са използвали от дрогата, оповестяват от здравната работа. Осем от приетите в болница са в тежко положение и са на механична вентилация.

Повечето от умрелите са открити мъртви надалеч от мястото на продажбата на дрогата, 12 от тях вкъщи, а двама са били на път, като не са съумели да стигнат в точния момент до болница заради неочаквания резултат от нечистия опиат. Много от тях са получили сърдечни пристъпи.

Трима души са били изписани, само че се е наложило да бъдат приети в болница още веднъж, откакто са приели още кокаин, съобщи министърът на опазването на здравето на провинцията Николас Креплак.

Повече от 200 други души са потърсили здравна интервенция след използването на веществото, като са показали признаци с друга степен на тежест.

Арести и митинги
Снимка: Ройтерс

По данни на осведомителна организация „ Телам “ тринадесет души, арестувани при полицейска интервенция за определяне на произхода на нечистия опиат, е трябвало да се явят пред магистрати в границите на продължаващото следствие.

Сред тях е известният водач на мрежа за трафик на опиати в по-голямата част на Буенос Айрес - 33-годишен мъж с прякор Ел Паиса.

Веществото, с което е бил фалшифициран кокаинът, към момента не е намерено, само че управляващите считат, че евентуално става дума за опиоид.

В рамките на акцията полицията е иззела повече от 20 000 дози кокаин, само че не разкрива какъв брой от тях са били от партидата, в която кокаинът е бил с примеси.

Инцидентът извади нескрито заплахите, свързани с използването на противозаконни опиати, изключително на на ниска цена и нискокачествен кокаин, продаван и използван измежду най-бедните общности на Буенос Айрес.

Според началника на службата за сигурност Серхио Берни, в провинция Буенос Айрес, където живее към 40 % от 45-милионното аржентинско население и където има високи равнища на беднотия, всекидневно се продават минимум 250 000 дози кокаин.

В четвъртък публични лица обявиха, че нещата са под надзор, само че приканиха последните купувачи на кокаин в столицата и покрайнините ѝ да го изхвърлят.

" Всеки дилър, който купува кокаин, го разрежда. Някои го вършат с нетоксични субстанции като нишесте. Други поставят халюциногени в него и в случай че няма форма на надзор, се случват такива неща ", споделя Берни.

По време на обиските и арестите в бедните квартали на Буенос Айрес избухнаха митинги и безредици, като на доста улици локалните поданици строяха барикади и палеха гуми.

Снимка: Ройтерс
Без казус


Прокурорът на Сан Мартин Марсело Лапарго съобщи, че случилото се е " безусловно извънредно " и няма " казус " в Аржентина.

Употребата на противозаконни опиати в южноамериканската страна се усилва.

В средата на 80-те години на предишния век всяка година са били иззети по половин звук кокаин, а десетилетие по-късно количеството е четири пъти по-голямо, сочат формалните данни.

През 2017 година в страната са иззети рекордните 12,1 тона кокаин, само че през 2020 година броят им е понижен до към 2,7 тона, защото потреблението е намаляло по време на пандемията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР