24 часаТок без тецовете? Може, ама друг пътБез тях не

...
24 часаТок без тецовете? Може, ама друг пътБез тях не
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

Ток без тецовете? Може, но различен път

Без тях не можем. Трите централи в комплекса " Марица-изток " и АЕЦ " Козлодуй " десетилетия ни дават сигурност, че токът няма да спре и няма да живеем още веднъж в дискотека. Затова и не се вълнуваме изключително какво се случва с тях, разчитаме, че са зад тила ни. Вълнения настават, когато се подвига цената или токът угасне вкъщи или в офиса.

Защо централите ни трябват, стана кристално ясно и тези дни, когато пети блок на АЕЦ " Козлодуй " понижи на половина мощността си. Тогава тецовете в " Марица-изток " работеха на цялостна мощ, даваха над 44% от електрическата енергия в страната и все пак очевидно имаше дефицит, тъй като диспечерите пуснаха огромните вецове на НЕК. Товарът бе над 17 на 100, при все това водата е малко и сега е по-ценна от злато, пазят я. Или да си напомним 2017 година, когато и тецовете, и АЕЦ работеха, само че при студената зима тогава мощностите не стигаха, а и нямаше от кое място да внесем. Тогава министърът спря износа.

Труд

Борисов към Тръмп: Спрете да се държите с нас като с кротка и обезверена брачна половинка

" Спрете да се държите с нас като с кротката и обезверена брачна половинка. Вие сте надалеч, получавате информация какво се случва на Балканите посредством медиатори. Внимавайте да не стане по този начин, че кротката и обезверена брачна половинка да почне да прави бели. " Това декларирал министър председателят Бойко Борисов на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в края на срещата им в Белия дом, научи " Труд " от високопоставени държавни източници.

По време на полета за България, предстоящо, публицистите сложиха доста въпроси на премиера за още детайлности от диалога на 4 очи с президента на Съединени американски щати. Борисов направил разбор на геополитическата обстановка в подтекста на връзките Китай-Русия-САЩ. Българският министър-председател бил безапелационен, че врагът на Съединени американски щати не е Русия, а Китай. Той предизвестил, че богатите и мощни страни не водят война, а търсят различен метод за решение на проблемите. Борисов приказвал и за обстановката на Балканите, а тезите си подкрепил с метафората за кротката и обезверена брачна половинка.

Монитор

" Топлофикация София " с над 756 млн. борчове

Над 756 млн. са общо борчовете на " Топлофикация София ", като в сумата влизат и настоящите търговски отговорности на сдружението в размер към 21 млн.лв., а също близо 597 млн. лева към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това стана ясно във вторник при представянето от новият изпълнителен шеф и член на УС на сдружението Александър Александров пред членовете на непрекъснатата Комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в Столичен общински съвет на готовността за почналия отоплителен сезон в София.

Не се чакат усложнения при доставките на главното гориво за произвеждане - природен газ. В общественото пространство беше основано напрежение по отношение на просрочени отговорности на сдружението към доставчика " Булгаргаз ", уточни Александров.

Той заяви, че към 20 ноември сдружението дължи близо 138 млн. лв. (137,976 млн. лева.) за природен газ. " В края на предходната седмица бяха платени близо 16 млн. лева от задължението. В задължението е включена и предплатената фактура за ноември от 50 млн. лева Предвид по-топлото време през месеца и по-малката консумация на природен газ, чакаме тази сума да бъде доста по-малка ", счита Александров.

Сега

33-годишен мъж е арестуван за убийството в Борисовата градина

33-годишен е арестуван за убийството в Борисовата градина, излиза наяве от известие на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

По първични данни след зародил скандал сред двама мъже - на 33 и 48 години. По-младият е ранил смъртоносно съперника си, който е умрял на място. В резултат на подхванатите светкавични полицейски дейности причинителят е арестуван.

На място и все още се прави оглед от криминалисти и специалисти на Столична дирекция на вътрешните работи. По случая е формирано досъдебно произвеждане.

Капитал дейли

Гешев е основен прокурор

Президентът Румен Радев подписа указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор, като недвусмислено изрази отрицание към процедурата и резултата от нея.

Държавният глава съобщи, че е длъжен от Конституцията да подпише при повторното предложение за Гешев, а поради същностните проблеми към прокуратурата и фигурата на основния прокурор ще започва необятен публичен спор за промени в конституционния модел на прокуратурата, тъй като:

" В българския парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с избора му ", а прокуратурата проверява селективно съгласно причинителя. Мандатът на сегашния основен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари.

Очаква се в това време той да бъде определен за ръководител на антикорупционната комисия, откакто бе номиниран от ръководещите за този пост, и тогава Гешев ще може да встъпи в служба и по-рано.

Дума

Борисов даде Варна и " Козлодуй " на Съединени американски щати

Изграждането на координационен център на НАТО във Варна и навлизането на Съединени американски щати в нуклеарната ни енергетика са главните резултати от визитата на Бойко Борисов в Съединени американски щати.

" В Черно море би трябвало да се организират учения, колкото повече, толкоз по-добре... въпреки всичко те оказват въздържащо влияние ", сподели Борисов пред публицисти.

Технически екип от Съединени американски щати ще изследва потреблението на американско нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ". Според премиера " диверсификацията на нуклеарното гориво ще е примерно на " Уестингхаус ". Това е един луксозен план. Ние с " Козлодуй " след 10 години ще имаме доста площадки ".

Стандарт

Трепем се по пътищата сред 16.00 и 20.00 часа

В часовия пояс сред 16.00 и 20 ч. стават най-вече пътнотранспортни катастрофи в страната, заяви уточни Малина Крумова, ръководител на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " по време на откриването на Годишните награди за принос в пътната сигурност.

Събитието се провежда от Българска браншова асоциация " Пътна сигурност ". В него участваха и заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев и други

Земя

Очакват 5% растеж в цената на нивите през тази година

Цената на земеделската земя у нас е повишена приблизително с 5% през 2018 година Подобен растеж се чака и през тази година, защото няма аргументи, които да доведат до внезапни покачвания или спадове, оповестяват от Асоциацията на притежателите на аграрни земи. Според специалистите огромните покупки на земя у нас към този момент се отсрочват поради неразбираемите евросубсидии в идващия програмен интервал и бъдещия Закон за земята.

Най-високи са продажните цени на земеделската земя в Добрич- сред 1550 и 2000 лева на декар, Силистра сред 1350 и 1600 лева на декар.

Най-ниски са цените на земеделската земя в Кърджали и Хасково сред 400 и 800 лева за декар поради огромната разпокъсаност на земите в тези райони.

През 2018 година максимален растеж на продажбите на земеделска земя е регистриран във Видин, Враца и Монтана поради качеството на земята и високото равнище на превалявания, което е причина за развъждане на царевица. Това е нараснало приходите и и надлежно продажните цени на земята.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР