24 часа след началото на боевете между ислямистката групировка Хамас

...
24 часа след началото на боевете между ислямистката групировка Хамас
Коментари Харесай

Израелската армия започна да нанася удари и в Ливан, броят на жертвите расте

24 часа след началото на боевете сред ислямистката формация Хамас и Израел управляващите към момента дефинират обстановката като " положение на война ". Броят на починалите и ранените продължава да пораства и на израелска територия, и в Ивицата Газа, където се оповестява за убити десетки палестински бойци.

Израелската войска съобщи през днешния ден, че е подложила на артилерийски обстрел регион в Ливан, от който са били изстреляни снаряди против Израел.

" Израелските сили за защита понастоящем подлагат на артилерийски обстрел регион в Ливан, от който бе създадена пукотевица " против Израел, се споделя в изказване на израелските въоръжени сили.

" Израелските сили за защита са готови за всички сюжети и ще продължат да работят във всички райони и когато и да е, с цел да подсигуряват сигурността на израелските жители ", се споделя още в изказването, представено от Българска телеграфна агенция.

Снаряди, изстреляни от територията на Ливан, поразиха израелски боен пост във Фермите на Шабаа рано тази заран, обявиха пред Ройтерс трима източници в областта на сигурността. Според източниците това е станало причина в отговор Израел да подложи на артилерийски обстрел региона в Ливан, от който са били изстреляни снарядите.

По-късно ливанското шиитско движени " Хизбула " пое отговорност за офанзивата, като съобщи, че работи " в взаимност " с палестинския народ.

В документално изказване на " Хизбула " се споделя, че офанзивата е била ориентирана против три поста, в това число против " обект с радар " във Фермите на Шабаа - територия, окупирана от Израел през 1967 година, за която претендира Ливан.

 
Mасирани израелски удари в Газа, броят на жертвите и ранените пораства
Междувременно не престават боевете сред армията на Израел и бойците от ислямистката формация „ Хамас “. Според управляващите в Тел Авив минимум 300 израелски жители са починали от началото на спора . Тел Авив и други централни израелски градове бяха изумени от нов ракетен обстрел, а управляващите в страната обявиха, че се борят с екстремисти на 22 места. Израелската войска изиска от жителите на няколко региона на Ивицата Газа да изоставен домовете си в подготовка за ответни удари против „ Хамас “.

Хиляди са ранените, а работата на медиците се затруднява от продължаващите удари. При един от тях палестинска ракета порази болница в крайбрежния град Ашкелон. В разследване на офанзивата има единствено материални вреди.
Преди малко получихме пряк удар от ракета. Опитваме се да прегледаме вредите, които бяха нанесени на болничното заведение. Това беше доста сложен ден.
Тал Бергман, старши болничен чиновник

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху дефинира обстановката като дълга и сложна война и разгласи, че армията ще работи, с цел да унищожи палестинското придвижване „ Хамас "
Това, което се случи, не се е случвало в Израел до момента и аз няма да разреша да се случи още веднъж. Цялото държавно управление стои зад това решение. Израелските отбранителни сили неотложно ще употребяват цялата си мощ, с цел да унищожат качествата на „ Хамас “. Ще ги победим и ще отмъстим за този черен ден, който те нанесоха на Израел.
Бенямин Нетаняху, министър-председател на страната Израел

Съобщава се и за десетки взети заложници, само че техният брой не се прецизира.

Според представител на израелската войска обстановката не е напълно под надзор. Той добави, че тези отвличания ще дадат своето отражение върху развиването на спора. А шефът на Асошиейтед прес за Израел Джо Федерман съобщи, че съществена роля за справяне със обстановката ще има екипната работа на държавното управление на страната.
Стана ясно, че има обстановки със заложници и престрелки, които продължиха през целия ден. Това е приоритет номер едно. Очакваме още въздушни удари. Това към този момент се случва. Има и проекти за активизиране на спомагателни военни елементи, както и опция за сухопътно навлизане.
Джо Федерман, шеф на АП за Израел и палестинските територии

Десетки страни, измежду които Съединените щати, Китай и Украйна, показаха поддръжката си за Израел. По-късно денем се чака да се организира заседание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по тематиката.

Припомняме, че обстановката в Израел и на Западния бряг от дълго време е напрегната. От началото на годината бяха убити 29 израелски жители, както и 207 палестинци.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР