2301 лева са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство.

...
2301 лева са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство.
Коментари Харесай

Четиричленно семейство се нуждае от 2301 лв. месечно, за да живее нормално

2301 лв. са нужни за естествен живот на четиричленно домакинство. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров , който изнесе данни от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот у нас.

Според събраната от Института за обществени и синдикални проучвания информация, тези пари за нужни, с цел да бъдат покрити най-базовите потребности на едно домакинство - храна, опазване на здравето, обучение и естествени условия на живот.

Според данните, приблизително по 575 лева на човек са нужни за прехрана на четиричленно семейство. На нарочна конференция през днешния ден (13 ноември) водачът на синдикатите пресметна, че брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца би трябвало да бъде не по-ниска от 1474 лв. , с цел да се обезпечат средствата за естествен живот.

По негови думи, последните 10 години издръжката на живот е повишена с 38,8%. Тук Димитров изнесе най-притеснителните данни - над 75% от българските семейства са под прага за естествена прехрана . " Това значи, че 5 400 000 българи нямат нужните средства за прехрана ", посочи Димитров.

Именно по тази причина той беше безапелационен, че КНСБ няма да спре да желае през механизъм минималната работна заплата за страната да бъде най-малко 50% от междинната работна заплата за страната.

Според данните, 30% от семействата са с общ приход на човек под издръжката за бедните семейства (до 314 лв. публична линия на бедност) или покрай 2 165 000 души. Само 25% (около 1,8 млн. души) обаче са с приход над издръжката за едно лице.

Анализът демонстрира, че животът в София е с близо 180 лева по-скъп от този в провинцията. " Проучванията ни демонстрират, че издръжката на живот за страната е била 575.28 лева, до момента в който за столицата тази сума е била 750 лева ", изясни президентът на КНСБ. Необходимите средства за прехрана за четиричленно домакинство в столицата са 3003 лева Следователно брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, би трябвало да бъде не по-ниска от 1924 лв. , с цел да се обезпечат нужните средства за естествен живот. Съгласно формалните данни за заплатите в София, междинната в столицата е 1405 лв., която е с близо 27 % по-ниска от нужната.

" Ако махнем София от изчисленията, то междинната заплата в страната ще бъде 862 лева ", изясни Димитров. Данните от проучването демонстрират, че всеки трети трудещ се българин работи в столицата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР