23 Март Интернет гигантът Google е наел бившия инженер на

...
23 Март Интернет гигантът Google е наел бившия инженер на
Коментари Харесай

Ветеран от Intel ще помага на Google да разработва собствени процесори

23 Март
Интернет колосът Гугъл е наел някогашния инженер на Intel и експерт по процесори Юри Франк, взел участие в създаването на процесори от серията Core. Твърди се, че компанията възнамерява да премине към потребление на лични чипове за своите облачни услуги, а Франк ще поеме ръководството на подразделението, което ще ги създаде.

Според страницата на Юри Франк в LinkedIn, той е постъпил в Intel през 2000 година Между 2016 и 2020 година е взел участие директно в основаването на мобилни и настолни процесори от серията Core. Заемал е висши управителни позиции, в това число вицепрезидент на Intel Platform Engineering Group.

По данни на CRN Гугъл възнамерява да наеме " няколкостотин чиновници " за новия си център за създаване на хардуер в Израел. По всяка възможност Франк ще управлява точно него.

Амин Вахдат, вицепрезидент, отговарящ за систематичните инфраструктури в Гугъл, споделя, че компанията се нуждае от тъкмо енергийно ефикасни процесори, което може да се преглежда като намек за интерес към ARM архитектурата.

Гугъл е един от огромните играчи в сегмента на облачните услуги. По данни на статиста компанията се подрежда на трето място с дял от 9%, доста отстъпвайки на Microsoft, която е втора с 20%, и международния водач - Amazon, който се радва на съвсем една трета от международния пазар (32%). След нея пък се подреждат Alibaba Cloud (6%) и IBM Cloud (5%).

Amazon употребява личен хардуер в своите центрове за данни - чипове от линията Graviton, основани на ARM архитектура. Наскоро бял свят видя тяхното второ потомство.

Microsoft употребява процесори на Intel, само че също по този начин гледа в посока основаване на лични такива. За първи път такива проекти станаха известни в края на декември 2020 година
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР