23-годишен българин може да бъде екстрадиран в Германия заради обвинения

...
23-годишен българин може да бъде екстрадиран в Германия заради обвинения
Коментари Харесай

23-годишен българин е заплашен от екстрадиция заради работата му в кол център

23-годишен българин може да бъде екстрадиран в Германия поради обвинявания за присъединяване в интернационална скица за финансови измами. Той е работил в прът център на интернационална компания. В момента е в пандиза. Близките му упорстват българската страна да се застъпи за него и делото да се гледа тук.
Прочетете още
През лятото на 2019 година Иван Тилев намира в интернет публикация за работа в прът център с немски. Обещани са му доста добра заплата и бонуси за брой привлечени клиенти. Той подписва контракт с компанията шеф „ Тийм ъп груп “. 

Компанията предлага финансови услуги на клиенти. По думите на бащата, заплатата на Иван е била 2 500 лева, а още със започването е минал курс за това по какъв начин се приказва с хората.

„ Говорил е с хората, предложил е услугите и в случай че индивидът насреща одобри изискванията, той е прехвърлял на директния си шеф – управител на офис “, описа Димитър Тилев, татко на Иван пред БТВ.

През юли предходната година немските служби в съдействие с българските влизат във компанията. Оказва се, че тя е разследвана за присъединяване в интернационална скица за финансови закононарушения - на немски клиенти е обещавана облага против закупуване на акции, само че вложенията им изчезват. 

„ Това е организирана незаконна група от Израел. Започват бизнес – откриват се български компании, в тази ситуация на сръбски жители. Открива се прът център, като се таргетират жители на Германия и Австрия. Набират се жители в България, които приказват немски... ", изясни комисар Владимир Тодоров, шеф на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП. 

Миналият месец се оказва, че има европейска заповед за ареста на Иван. Обвинен е, че е навредил на клиенти в Германия, като ги е заблуждавал да влагат огромни суми пари в разнообразни финансови принадлежности. Нанесъл е вреди за 678 хиляди евро, а цялата компания - за 14 милиона евро. Следва бързо дело. 

По думите на комисар Тодоров тези закононарушения са характерни за израелски незаконни групи в България, Молдова, Черна гора, Сърбия. В София има и други прът центрове с сходна активност. За да стартират следствия обаче, би трябвало да има получени сигнали от жертви. 

Предстои окръжният съд в Пловдив да се произнесе дали Иван ще бъде екстрадиран в Германия. Според юриста на Иван е допустимо гледане на делото в България. 

„ Той не може да бъде част от финансова пирамида целеустремено. Дори да е имал присъединяване, той не е съзнавал “, сподели юристът. 

Близките на Иван молят страната да му помогне да не бъде екстрадиран и делото да се гледа тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР