22 медала спечелиха български вина от световния конкурс Vinalies Internationales,

...
22 медала спечелиха български вина от световния конкурс Vinalies Internationales,
Коментари Харесай

Български изби спечелиха 22 медала от световния винен конкурс в Париж

22 медала завоюваха български виновност от международния конкурс Vinalies Internationales, който се организира при започване на месеца в Париж. 9 от оценките са за най-старата българска маза „ Вила Ямбол “. Носителят на античните тракийски традиции в приготвянето на вино - серията Kabile на „ Вила Ямбол “ – получи корона от 7 медала. Три от тях са златни – за Kabile Шардоне 2019, Kabile Сира 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2014. „ Вила Ямбол “ печели и шест сребърни оценки от състезанието. Четири от тях още веднъж са за същата серия - за Kabile Сира Резерва 2015, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2017, Kabile Мавруд и Каберне Совиньон 2016 и Kabile Розе 2019.

Вината от серията Kabile носят обръщение за любовта към земята и грижа за плодородните лозя. Неслучайно, името на античния град Кабиле, и култът на античните траки към богинята Кибела са въодушевили названието на марката. Изба „ Вила Ямбол “ стопанисва над 10 000 дка лозя – към региона на Ямбол и Айтос, като разполага и със лична работилница за преработване и произвеждане на бъчви. Друго огромно преимущество за „ Вила Ямбол “ е, че 90% от виновността се вършат със лично грозде, което обезпечава производството. Сред известните сортове, които избата отглежда, са и обичаните на всички българи Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд.

Другите сребърни оценки са за тероарните виновност Vineyards Selection – за купажното вино от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо от микрорайон Тенево, отлежало 16 месеца във френски дъбови бъчви и за сирата от микрорайон Тополица, отлежало 12 месеца във френски барици.

С пет оценки от Vinalies Internationales 2020 се прибра и New Bloom Winery.  Избата от Съединение впечатли журито с Шардоне от годишна продукция 2017, което завоюва златен орден в серията PIXELS и сребърен орден в серията Face to Face. Същите марки на производителя взеха сребърни оценки и за своите розета 2019, а PIXELS Сира – за виното от годишна продукция 2017 година.

Конкурсът Vinalies Internationales се провежда от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха близо 3000 виновност от целия свят. Те бяха оценени в границите на пет дни от 126 задгранични и френски винени специалиста, които съгласно разпоредбите на състезанието са разпределени надлежно 60 към 40 в интерес на задграничните специалисти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР