217 телефонни измами от началото на годината за 2 млн.

...
217 телефонни измами от началото на годината за 2 млн.
Коментари Харесай

217 телефонни измами от началото на годината за 2 млн. лв.

217 телефонни измами от началото на годината за 2 млн. лева
217 са телефонните измами от началото на годината, а вредите са за 2 млн. лв.. Това заяви Златка Падинкова, шеф на бранш „ Измами “  в Националната полиция. Падинкова обаче добави, че под 1% от всички позвънявания са сполучливи.
Въпреки това от Министерство на вътрешните работи желаят да отстраняват казуса,
по тази причина стартират партньорства с частния бранш. Първият подобен сътрудник е Kaufland Bulgaria. Във всичките магазините на веригата ще се раздават брошури какво да се прави при позвъняване от
телефонни измамници, по какъв начин човек да разпознава, че е жертва на незаконна скица
и какво да направи. Освен това в магазините ще се върти и радиоспот, в който се разказват схемите на мошениците. Над 1,5 млн. клиенти минават пред магазините на Kaufland Bulgaria за седмица, изясни Кремена Георгиева от веригата.
Обикновено жертивите на телефоните измами са хора над 70, 75 години.
Доскоро се звъняло единствено на стационарни телефони, само че от няколко месеца мошениците се обаждат и на мобилни номера. Те са определени инцидентно.
Най-честата скица е подпомагане на полицията.
Тя е с разклонения за залагане на телефонни измамници, залавяне на рискови нарушители или арест ма бежанци. Тогава се обажда и втори лъжец и заплашва жертвата, че маскирани ще я пребит, разказа Падинкова по какъв начин работят нарушителите. Актуална тематика е и позвъняване за гръмнало бойлер, при който възрастният би трябвало да даде пари за интервенция на очите на своя непосредствен.
Звъни се и за злополука, при която против рушвет човек ще бъде измъкнат.
Основната разлика сред нас и мошениците е, че ние не желаеме пари, сподели Падинкова. И уточни, че при сходни позвънявания човек би трябвало незабавно да затвори телефона.
В момента позвъняванията са главно от Румъния.
Мошениците употребяват предплатени сим карти, за които не се желае подаване на информация кой я употребява. Най-много са опитите за машинация на хора, живеещи в София-град.
Там са над  50% от опитите. 20% са във Варна, към 5% в Бургас, а останалите в другите елементи на страната.
Предотвратени са 359 измами. Само за 9 месеца има и 100 000 позвънявания към стационарни номера на един от телекомите.
При сполучливите измами има случаи на хора,
които след позвъняване си продават парцелите, посочи  Падинкова. Те работили на момента, не давали на хората да обмислят обстановката. Искали и мобилните им телефони, с цел да не може човек да се свърже с околните си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР