Над 110 млн. са регистрираните електронни прегледи за по-малко от

...
Над 110 млн. са регистрираните електронни прегледи за по-малко от
Коментари Харесай

Над 110 млн. са регистрираните електронни прегледи за по-малко от 2 години

Над 110 млн. са записаните електронни прегледи за по-малко от 2 години
 Общият брой на записаните в Националната здравноинформационна система (НЗИС) електронни прегледи надвиши 110 млн. Внушителната цифра е реализирана за по-малко от 2 години, откогато Информационно обслужване вкара в употреба електронното документиране на осъществените прегледи.
Средно дневно се записват над 220 000 прегледа в електронен формат
от близо 14 500 лекарски практики, а денталните прегледи, регистрирани в системата надвишават 3.7 млн. Данните демонстрират, че към момента по-голямата част от записаните електронни прегледи са по линия на финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), макар че според член 28г, алинея 3а и 3б в Закона за здравето, лекарите са задължени да вписват в НЗИС всички електронни здравни записи,
без значение от здравноосигурителния статус на пациентите и източника на финансиране.
Общо със системата работят над 34 000 лекари от болничната и извънболничната здравна помощ, над 10 500 зъболекари, 7 310 фармацевти, 3 260 аптеки, 1 075 лаборатории и 389 болнични заведения. Ежедневно платформата обработва внушителните 750 000 електронни здравни записи, което трансформира НЗИС в един от най-използваните софтуерни артикули в България. Общият брой на записаните здравни записи от стартирането на платформата в края на 2020 година до момента доближи 410 млн.
Системата има 9 съществени и над 30 надграждащи версии, и разполага с повече от 330 функционалности.
„ За по-малко от 4 години Информационно обслужване извърши чаканата от две десетилетия цялостна цифрова промяна на главните процеси в извънболничната и болничната помощ и на процедура сложи основите на електронното опазване на здравето в България “, сподели изпълнителният шеф на компанията Ивайло Филипов. По думите му дигитализацията
е ориентирана напълно в интерес на пациентите,
които получават по-качествени медицински действия и имат опция да управляват здравната система, да я защищават от злоупотреби и източване на обществен запас. От друга страна, оторизираните здравни управляващи могат да правят детайлни разбори на заболеваемостта на популацията, ранна диагностика, предварителна защита на риска от хронични и неинфекциозни болести и да взимат осведомени управнически решения.
Данните от НЗИС демонстрират, че общият брой на издадените електронни рецепт
и надвиши 63 млн. Средно дневно, централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, обработва над 110 000 е-рецепти. Изписаните „ бели “ предписания от медицинските експерти надвишават 5 млн. Онлайн системата за определяне и разпределяне на медикаменти понижи фрапантно риска
от погрешно разпределяне на лекарства и облекчи оптимално пациентите, лекарите и фармацевтите.
Платформата за издаване на електронни посоки, която беше пусната в употреба при започване на декември 2020 година, също регистрира впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени над 62 млн. е-направления, като приблизително дневно системата генерира над 134 000 посоки.
Реализираните електронни хоспитализации в лечебните заведения приближават 5.2 млн.
Модулът за електронна обработка на признатите пациенти разрешава на лечебните заведения да подават по електронен път осъществените действия по хоспитализация, дехоспитализация, извършените лабораторни проучвания, съвещания, издаване на епикризи и други Средно дневно се записват по 9 500 електронни хоспитализации.
Данните демонстрират, че от ден на ден жители употребяват мобилното приложение еЗдраве,
което дава достъп персоналното им здравно досие и до всички регистрирани в НЗИС прегледи, посоки, предписания, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни проучвания, имунизации и други От стартирането му в употреба приложението е изтеглено близо 200 000 пъти и интензивно се употребява от потребителите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР