Наплив за работа на непълнолетни отчитат от Инспекцията по трудаРъст

...
Наплив за работа на непълнолетни отчитат от Инспекцията по трудаРъст
Коментари Харесай

Наплив за работа на непълнолетни отчитат от Инспекцията по труда

Наплив за работа на малолетни регистрират от Инспекцията по труда
Ръст на наетите малолетни продължава през 2024 година демонстрират данните на ИА „ Главна ревизия по труда “.
Издадени са 15 100 позволения, което е с близо 1900 повече по отношение на 2023 година, когато те са били 13 210, показват на уеб страницата си от организацията.
Най-много са дадените позволения в Бургас, Варна, София, Пловдив, София област, Добрич, Благоевград, Русе. Непълнолетните
се наемат най-много в хотелиерството, ресторантьорството и търговията.
Инспекцията по труда припомня, че наемането на малолетни служащи и чиновници без позволение се смята за закононарушение според българското законодателство.
При определяне на такива случаи се уведомява прокуратурата, разясняват от инспекцията.
Кодексът на труда планува специфична протекция за наетите малолетни. Те работят при омекотен режим, като работното време им време е 35 часа седмично и 7 часа на ден при петдневна работна седмица, прецизират от Трудовата ревизия.
И допълват, че макар пониженото работно време, малолетните би трябвало да получават не по-малко от минималната работна заплата за страната.
В България законоустановената минимална възраст за започване на работа е 16 години. Наемането на служащи и чиновници под тази възраст е неразрешено, като изключения се вършат главно за даровити деца, участващи в кино продукции,
театрални постановки, музикални сформира, споделят от инспекцията.
Преди постъпване на работа работодателят би трябвало да даде на всеки нает от него служащ или чиновник, без значение дали е пълновръстен или малолетен, образец от подписания писмен трудов контракт, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в Национална агенция за приходите, както и длъжностна характерност.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР