От януари до септември има 293 312 сигнала за онлайн

...
От януари до септември има 293 312 сигнала за онлайн
Коментари Харесай

От януари до септември има 293 312 сигнала за онлайн насилие над деца

От януари до септември има 293 312 сигнала за онлайн принуждение над деца
За първите девет месеца на годината има 293 312 сигнала за онлайн принуждение над деца. Това заяви на Антоанета Василева, началник на Националния център за безвреден интернет, предава Българска телеграфна агенция.
Василева уточни, че 99% от сигналите са свързани с девойки, 1% – с момчета. Основната възраст е сред 10 и 14 години.
Националният център за безвреден интернет показа разбор на база работата на линиите, които ръководи – Консултативната линия (Helpline) 124 123 и чата към нея, както и от Горещата линия за докладване на нездравословно наличие и онлайн закононарушения против деца.
Линиите обработват сигнали от деца и родители за откраднати профили, секстинг, онлайн тормоз, измами и закани, корист със наличие, пробив на пароли към приложения и други
Василева означи, че през последните три месеца на годината има най-вече сигнали.
Едното място, от което се получават сигнали, е от интернационалната мрежа INHOPE
– всички горещи линии в света. Когато те открият незаконно наличие, което се хоства в България, те го изпращат на нас, изясни Василева. По думите ѝ, 44 766 сигнала са получени от задгранични сътрудници от системата INHOPE, 41 190 са изпратени към дирекция „ Киберпрестъпност “ на Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) като сигнали, доказани като нелегално наличие, хоствано в България. Общо 248 546 сигнала са изпратени към INHOPE.
Общо 72% от проблемите са зародили в обществените мрежи,
17% – в информационно приложение, 10% – в онлайн игри, 1% – в уеб сайтове. Подателите на сигнали са най-вече родители – 58%, и деца – 42%. Само девет сигнала са от учители.

Най-много сигнали към нас идват от Англия, Нидерландия и Словакия, сподели Василева и добави, че над 100 000 от сигналите са свързани с приложението „ Телеграм “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР