210 пациенти са оставени на обгрижване в психиатричните болници, като

...
210 пациенти са оставени на обгрижване в психиатричните болници, като
Коментари Харесай

210 пациенти у нас са изоставени в лудници

210 пациенти са оставени на обгрижване в психиатричните лечебни заведения, като за тях не могат да се намерят обществени услуги. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването, показани в комисията за правата на психологично болните.
Прочетете още
Проблемите на тези пациенти са натрупвани с години, само че в последно време въпросът се изостря. Има пациенти, които безусловно живеят над 20 години в психиатрични заведения. Анализ на ведомството демонстрира редица пропуски в опазването на здравето и правораздаването. От тези хора са се отказали родственици, страна и на тях се гледа единствено като на хора с парцели.

От общо 1400 пациенти в психиатричните заведения, 1100 са здравнонеосигурени. Няма механизъм, по който изоставените да бъдат изведени от лудницата. Действащият стандарт по психиатрия се нуждае от актуализация съгласно експертите. Създадени са няколко експертни препоръки към Министерство на здравеопазването по тематиката. Голям проблем се оказва детската психиатрична грижа.

Доц. Наков от Министерство на здравеопазването изясни, че има редица проблеми. На първо място има липса на личен състав, ниско възнаграждение, неприятни условия, неприятна инфраструктура. Има нарушавания на закона за здравето. В някои райони пациенти са изпращани на наложително лекуване за 6 месеца, а законът дава оптимален период, предписан от съда от 3 месеца. Няма тласъци за продължаващо образование на личния състав, по думите на Наков. България е на последно място в Европа във връзка с психиатрична осигуреност.

Удвояването на психиатричните кревати в София няма да реши казуса, счита той. Това единствено ще докара до централизация на психиатри. Средната възраст на психиатрите в България е 60 години. До 15 години се чака тежка рецесия на психиатри. Освен това специалността се феминизира, изясни доцент Наков. Между 2,5-5 милиона лв. ще коства по-високата прехрана в държавните психиатрии.

Оказва се, че пари по ПВУ за ремонт на психиатриите има, само че няма планувано държавно съфинансиране. Психиатриите ни съвсем постоянно са цялостни и даже има чакащи за настаняване. Нови 38 обществени услуги за психологично болните би трябвало да бъдат разкрити, написа news.bg.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР