210 000 ученици ще бъдат обучени в следващите 3 г.

...
210 000 ученици ще бъдат обучени в следващите 3 г.
Коментари Харесай

210 000 ученици ще се учат по европроект как да работят с е-платформи

210 000 възпитаници ще бъдат подготвени в идващите 3 година по какъв начин да боравят с електронни платформи. Това ще стане по европроект  " Равен достъп до учебното обучение в изискванията на рецесии ", финансиран със 109 млн.лв. от оперативна стратегия " Наука и обучение " и представен през днешния ден от просветното министерство.

Проектът е стартирал на 12 февруари т.г., като задачата му е да не се позволява спиране на просветителния развой в условия на рецесия и да се противодейства на отпадането на децата при образование от разстояние. По него ще бъдат закупени 80 000 таблети и преносими компютри, които да бъдат употребявани от учлищата при потребност, когато учениците им минават на онлайн образование от у дома. " Обществената поръчка към този момент е оповестена, надяваме се скоро да сключим рамковото съглашение и април да стартира закупуването на устройствата ", разяснява зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева, която изрази вяра до края на лятото устройствата да са в образователните заведения.

По плана е планувано 210 000 възпитаници от уязвими групи, които изпитват усложнения при онлайн образованието, да бъдат обучени на умения за работа в електронна среда, включително и за работа с електронни платформи. " По предварителни данни към 10% от учениците у нас изпитват сходни компликации, което е към 60 хиляди деца. Към този брой са включени и по към 50 000 първокласници на година, или 150 хиляди за 3 година, които ще бъдат подкрепени при прехода им от предучилищно обучение към първи клас ", обясни Влади Станчев, шеф на дирекция " Управление на планове " в МОН. 

По думите му в допълнитено синхронно обучение от разстояние ще се включат и още 37 718 ученика - те ще получат поддръжка за асимилиране на пропуснато образователно наличие или за извършения върху взет материал при отсъствието им. По плана са планувани и образования на 20 000 учители, които следва да усъвършенстват уменията си за преподаване в електронна среда, както и на 210 хиляди родители и посредници, които да бъдат подкрепени при онлай образованието.

По различен европроект - " Подкрепа за приобщаващо обучение "  - страната ни ще получи 31 млн.лв. Той също е за 3 година и е за поощряване и разрастване на капацитета на 4 категории деца - със специфични просветителни потребности, с хронични болести, в риск и с изявени способности. Чрез проучване МОН е определило 222 детски градини и 432 учебни заведения, които ще бъдат включени в плана. По него ще се разработват специализирани дидактически материали за приобщаващо обарзование, ще се вършат профилирани образования на екипите за поддръжка на личностното развиване, ще се закупва оборудване за спомагателна поддръжка, включително профилирани пространства и кабинети - за задачата са планувани близо 4.7 млн.лв., ще се правят действия за поддръжка на личностното разитие и за фамилна поддръжка.

Очаква се 4859 експерти да бъдат обучени за даване на спомагателна поддръжка, а такава следва да получат 7700 деца с хронични болести, в риск и с изявни способности, както и 4100 деца със специфични потребности, уточни Грета Ганчева, шеф " Приобщаващо образование " в МОН.

Тя изясни, че ще се създаде инструментариум, чрез който ще се прави оценка на потребностите на децата, в това число и на тези с изявни способности.  " Понастоящем учебният закон определя, че децата с изявени способности, с цел да получат спомагателна поддръжка, би трябвало да бъдат оценени. Но тази оценка се реализира мъчно, защото учителите не са готови да осъщестяват тъкмо такава във връзка с деца със изявени способности. Надяваме се с този инструментариум учителите и класните ръководители да откриват дарбите на децата ", разяснява Ганчева.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР