21 Юни ИТ лидерите определят техническия дълг като една от

...
21 Юни ИТ лидерите определят техническия дълг като една от
Коментари Харесай

Техническият дълг – основна бариера пред иновациите след Covid-19

21 Юни
ИТ водачите дефинират техническия дълг като една от най-големите спънки пред нововъведенията, разкрива ново изследване на OutSystems.

Според отчета The Growing Threat of Technical Debt 69% от ИТ водачите одобряват техническия дълг като съществена опасност пред способността на своите компании да вкарват нововъведения, до момента в който организациите се пробват да се възстановят след следствията от Covid-19, написа ITBrief.

" Комбинацията от остарял код дружно с новото потомство мобилни приложения, стек приложения и SaaS изхабяват ресурсите, времето и опцията за нововъведения на организациите ", разяснява Пауло Росадо, създател на OutSystems.

" Този отчет потвърждава, че техническият дълг ще продължи да се натрупва и е необходим нов метод да се преодолее и да се вкарват нововъведения със скорост и мащаб за постигането на същинско конкурентно преимущество ", добавя специалистът.

Докато фирмите се пробват да се възстановят след провокациите през последна година, техническият дълг се оказва основната спънка - изключително за организациите, фокусирани върху растежа.

Техническият дълг е избор на механически дизайн или разработка, изработен поради краткосрочните изгоди с дълготрайни последици. В другите промишлености това може да бъде основаване на решения, приложени бързо, с цел да се максимизира скоростта, вместо да се обезпечи оптимизация за в бъдеще.

Докладът на OutSystems, извършен измежду 500 световни ИТ водачи, демонстрира, че измежду провокациите вследствие от техническия дълг са: напън за съблюдаване на крайните периоди, непрекъснати пазарни промени и остарели технологии.

Ето кои са другите по-важните заключенията от отчета: 61% от ИТ мениджърите означават, че техническият дълг забавя продуктивността на техните компании, а 64% се съгласяват, че той ще продължи да има огромно влияние в бъдеще. Фирмите не престават да отсрочват оправянето с техническия дълг, което в допълнение задълбочава казуса. Само 20% означават, че техническият дълг е нещо, което сега те ръководят добре, а 36% считат, че ще могат да ръководят техническия дълг в бъдеще. Няма една единствена причина за техническия дълг, само че ИТ водачите показват няколко съществени фактора: прекалено много езици за разработка (52%), текучество в екипите на разработчиците (49%) и приемане на забележими проблеми, с цел да се спазят крайните периоди (43%). Техническият дълг се усилва, когато фирмите се разрастват. Предприятията употребяват 41% от своите ИТ бюджети за техническия дълг, до момента в който при дребните компании този % 27. Освен това в някои промишлености техническият дълг може да се окаже изключително безценен, да вземем за пример в областта на финансовите услуги, където фирмите разчитат на своята дарба да вкарват нововъведения, като в същото време обезпечават бързи и надеждни услуги. В последна сметка гъвкавостта и нововъведенията са сериозни детайли за постигането и поддържането на конкурентно преимущество.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР