21 неща, които политиците могат да направят, вместо да узурпират

...
21 неща, които политиците могат да направят, вместо да узурпират
Коментари Харесай

Какво политиците могат да направят, вместо да узурпират дарителските кампании

21 неща, които политиците могат да създадат, вместо да узурпират дарителските акции

" Българската Коледа " наподобява хубава самодейност. Хора и компании подаряват средства за деца, които имат потребност от незабавно лекуване и за болнични заведения, които имат потребност от незабавно преоборудване. Това е прелестно.

Но не излиза наяве какво вършат политиците в този развой. Не излиза наяве за какво политиците се намесват в състрадателността на хората, които желаят да оказват помощ на положителни дела. Хората сами могат да подаряват. Ролята на политиците е друга. Те взимат заплати, платени от нашите налози, с цел да провеждат по този начин политическата и публичната система, че да няма потребност от благотворителни акции.

Затова, ето 21 потребни неща, които политиците биха могли да вършат, вместо да се снимат с хора, които подаряват:

1. Да кажат за какво системата на опазването на здравето не е реформирана.

2. Да реформират здравната, осигурителната, обществената и всички други системи, които блатясаха за последните 15 години.

3. Да понижат администрацията и да опростят процедурите. Сега десетки родители се отхвърлят да търсят помощ от страната.

4. Да възстановят Фонда за лекуване на деца. И всички други потребни процедури, които действително оказват помощ на децата.

5. Да създадат естествена съвременна детска болница. Най-после.

6. Да създадат по този начин системата на опазването на здравето, че доктори и медицински сестри да не бягат от България.

7. Да създадат по този начин всички публични системи в България, че никой да не желае да бяга.

8. Да развият системите за обществени грижи, с цел да се окаже същинска поддръжка на децата с увреждания и техните родители.

9. Да вършат непрекъснати осведомителни акции за правата на децата.

10. Да се опълчват изрично на опитите на популисти и сектанти да ни върнат в средновековието.

11. Да спрат да си назначават роднините в разнообразни администрации.

12. Да създадат най-накрая това електронно държавно управление.

13. Да създадат система от данъчни облекчения за всеки, който желае да подарява за обществени дела.

14. Да създадат съвременно обучение. Топенето в ледена вода не замества имунизацията.

15. 10% от „ остатъка “ всяка година да отива непосредствено за лекуване на деца. Така хем ще вършат по-реалистични бюджети, хем ще „ раздават “ по-малко средства предплатено на псевдостроителни компании, които да ги теглят кеш в чували.

16. Или в случай че годината е била толкоз добра, че има непредвиден остатък, да създадат процеса по приоритизиране по-прозрачен.

17. Да се опълчват на желанието за връщане на „ държавно ръководство “ на значими предприятия в разнообразни публични браншове. Да се не помни нелепостта с държавната петролна компания, държавната язовирна компания, държавната ВиК компания, държавната каквато и да е друга компания.

18. Да обезпечат в действителност самостоятелна правосъдна система, която няма да се поколебае да проверява политици и техните дейности. Като да вземем за пример кой беше отговорен за разсипването на Фонда за лекуване на деца. Или за изтеглените десетки милиони в чували.

19. Да отстранен остарелите разпореждания, в които се не разрешава да се загатват имена на компании и търговски марки в ефир. Иначе е малко лицемерно - ръчкат компании да подаряват, само че не разрешават да им се споделя името в народен ефир. Малък текст в Закона за електронни медии би трябвало да се промени, от 15 години го приказваме на всички политици.

20. Да не вършат тъпи акции по какъв начин ще връщат българите от чужбина, а просто да създадат тук като там, и по този начин никой няма да желае да бяга.

21. Изобщо да създадат по този начин публичните системи, че акциите за събиране на капачки да не са за жизненоважна здравна инсталация, а за облагородяване на зелените площи, да вземем за пример.

Та, това би трябвало да вършат българските политици. Ама не желаят. По-добре им е да се снимат до хора, които подаряват...

Да се подарява е добре. Видя се и при рецесията с украинските бежанци, или потребността от генератори за Украйна. Но да се отстрани повода да има потребност от дарения, е същинската задача. Да се промени системата е същинската отговорност към децата. И тъкмо това е работата на политиците. Ако желаят да създадат нещо свястно, несъмнено.

Коментарът е от фейсбук профила на Любомир Аламанов.


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР