21 минути бяха достатъчни на депутатите от бюджетната комисия да

...
21 минути бяха достатъчни на депутатите от бюджетната комисия да
Коментари Харесай

Бюджетната комисия претупа за 21 минути бюджета на НОИ

21 минути бяха задоволителни на депутатите от бюджетната комисия да одобряват бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година Въпреки редица основни промени в законопроекта, гласуването мина без никакви изявления и диспути, като народните представители са настроени да претупат трите бюджетни закона без нормалните разисквания. Причината за това е късното начало на съвещанието на комисията, което стартира в 17:20 - с три часа забавяне поради проточилите се разправии за данъчните закони в пленарна зала.

Така на финалната права на процедурата оцеляха всички оспорвани параметри на бюджета. Минималната пенсия става от 1 януари публично 300 лева - нарастване с нови 20%. От същата дата с 20% се покачва и таванът на пенсиите - от 1200 на 1440 лева Всички останали пенсионери ще получат единствено 5% от 1 юли по швейцарското предписание. До март в това число ще се заплащат по 50 лева към пенсиите на всички пенсионери.

Промяна в осигурителната тежест няма, само че няма смяна и в размера на компенсациите. Минималното на ден обезщетение за безработица остава 12 лева, а оптималното - 74.29 лева Втората година от майчинството остава за поредна година 380 лева Еднократната помощ при гибел на обезпечено лице ще бъде както и в този момент 540 лева

Без смяна бяха признати и текстовете, с които се вкарват нови правила за инспекция на пенсии и компенсации при подозрение за злоупотреби . Национален осигурителен институт към този момент ще може да стопира изплащането на пенсия, " в случай че се открият данни за осъществено закононарушение от голяма важност за правото или размера на пенсията ". Тя ще се възвръща едвам след привършване на наказателното произвеждане. Сега редът е противоположен - пенсията може да бъде спряна единствено след дефинитивно решение на съда. Друг нов текст планува процедурата по разпределяне, изменение или преизчисляване на пенсия да се стопира за период до 6 месеца, в случай че възникне нужда да бъде осъществена инспекция на събитията, от които зависи размерът на пенсията. Това евентуално може да отсрочи с съвсем една година отпущането на пенсията, защото срокът за издаването на предписание за пенсия от тази година е 4 месеца, а в този момент към тях се прибавят още до 6.

6-месечен период за инспекция се вкарва и при сходни процедури по отношение на болнични, майчинство и компенсации за безработица. За разлика от пенсиите, тези компенсации и в този момент можеха да бъдат спрени за осъществяване на инспекция. Въвеждането на периода ГЕРБ показва като отбрана на ползите на жителите.

С други текстове се вършат промени и в Наказателния кодекс. Измамите в изключително огромни размери с пари от Национален осигурителен институт и НЗОК се приравняват на тези със средства от държавния бюджет и ще се санкционират с отнемане от независимост от 2 до 8 години и санкция от 1000 до 5000 лева

ГЕРБ гласоподава и облекчение за хората, които са в насилствен отпуск поради противоепидемичните ограничения. И следващата година по изключение до 60 работни дни неплатен отпуск ще се признават за застрахователен и трудов стаж . Това е двойно повече от нормалното - 30 работни дни. Управляващите не се отхвърлиха да изпратят в историята остарялата методика за пресмятане на пенсията с трите най-благоприятни години от стажа преди 1997 година в края на 2021 година Т.е. хората, които излизат в пенсия, ще могат още единствено една година да избират остарялата формула, в случай че тя е по-благоприятна за тях.

Управляващите не се отметнаха и от друга ощетяваща хората смяна - отсега нататък пожизнени инвалидни пенсии ще се поставят единствено на хора, които са се пенсионирали по общите условия за трета категория труд . Тези, които нямат задоволително стаж и са принудени да се пенсионират по-късно (чл. 68, алинея 3 от КСО), ще би трябвало да се преосвидетелстват, защото тяхната инвалидна им пенсия към този момент няма да е пожизнена. ГЕРБ по този начин и не аргументира тази смяна.

Без мнения бяха отхвърлени всички оферти на опозицията, която наддаваше за по-висока минимална пенсия, за нарастване на оптималния застрахователен приход, за преизчисление на всички пенсии и за по-големи добавки към пенсиите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР