21 години след първото ръкостискане Двамата президенти наистина са се договорили,

...
21 години след първото ръкостискане
Двамата президенти наистина са се договорили,
Коментари Харесай

Какво очаква Евгений Пригожин и неговите наемници в Беларус

21 години след първото здрависване

" Двамата президенти в действителност са се договорили, че президентът Лукашенко ще посредничи за разрешаване на обстановката. Факт е, че Александър Григориевич се познава персонално с Пригожин от дълго време, от към 20 години, и това беше негово предложение по персонална самодейност, което беше в съгласие с президента Путин " - по този начин представителят на съветския президент Дмитрий Песков изясни намесата на беларуския президент в опита за бунт, проведен от ЧВК " Вагнер ".

Всъщност " персоналното другарство " на Лукашенко и Пригожин е леко пресилване. Според изявленията на " Московский Комсомолец " и " Аргументы и Факты " Пригожин и Лукашенко може би са се срещнали при започване на 2000 година в петербургския ресторант New Island. Той е отворен от Пригожин, а Путин приема там няколко значими посетители - да вземем за пример президентите Жак Ширак и Джордж Буш-младши. По време на тези срещи Пригожин е изпълнявал и ролята на сервитьор. Това е и мястото, където Путин вечеря с Лукашенко през 2002 година Лукашенко толкоз харесал обслужването, че благодарил на Пригожин и му стиснал ръката.

Снимка: Telegram

Това е било мимолетно другарство, споделя пред Би Би Си политическият анализатор Артьом Шрайбман, и сред тях не е имало нищо изключително, което да се загатва.

Но през 2020 година двамата се трансфораха в герои на една от най-странните политически истории на годината.

Туристи в еднакво облекло

В края на юли 2020 година държавната осведомителна организация БелТА, базирайки се на службите за сигурност, оповестява, че в Беларус е оголен скрит план: към двеста " бойци са пристигнали там, с цел да дестабилизират обстановката по време на предизборната акция ". Те привлекли вниманието с " нехарактерното за съветските туристи държание и еднакво облекло в жанр милитари ".

" Не са пиели алкохол, не са ходили по никакви увеселителни заведения, държали са се настрани, стараейки се да не притеглят внимание ", изброява " БелТА " странностите в държанието на гостите от Русия.

32 души от групата бяха арестувани, а ядосаният Лукашенко ги назова " бандити ", приказва за " мръсни планове " от страна на Русия - и изиска пояснения. Той по начало беше уверен, че тези хора са изпратени в Беларус, с цел да дестабилизират обстановката преди президентските избори на 9 август 2020 година

Скоро се оказа, че на " бандитите " въобще не ги интересува Беларус, те са от ЧВК " Вагнер " и през Минск и Истанбул се насочват към Африка. В същото време те са " следени " от украинските специфични служби, които възнамеряват да приземят самолета им в Киев - някои от бойците са взели участие в окупацията на Донецка и Луганска област през 2014 година

Снимка: AP/БТА

Тогава Лукашенко и Пригожин бързо се схванаха, че нямат желание да се атакуват взаимно, и си размениха задочно похвали. Пригожин пожела на беларуския президент всичко положително, а последният в отговор назова основателя на ЧВК " Женя ". В изявление с украинския публицист Дмитрий Гордон Лукашенко съобщи, че е в най-приятелски връзки с " Женя ".

" Тъжно ми е, че той се занимава с тези вагнерианци, само че той е играчка в ръцете на други хора ", сподели Лукашенко през 2020 година - Не той [взема решенията], а единствено малко по-високостоящи, заместник-министри ".

На 23 май 2021 година беларуските сили за сигурност принудиха аероплан на Ryanair, летящ от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск. На борда му се намираха задържаните тогава опозиционери Роман Протасевич и София Сапега.

" Слава, популярност на Лукашенко! Уважавам го, преклонявам се, поддържам го с цялото си сърце. Велик човек, който спря мръсниците и не им разреши да му пикаят в лицето. Спешно би трябвало да се трансформират всички закони в Беларус и Протасевич да бъде разстрелян като куче " - по този начин Евгени Пригожин разяснява случая (цитат от обвързвания с него канал в Telegram " Шапка Пригожина " ).

Разпънете палатките си

Що се отнася до самия Пригожин, през последните часове той не се е появявал и не е споделил нищо ново за себе си.

На 27 юни Александър Лукашенко удостовери, че Пригожин се намира в Беларус. Неговият аероплан Embraer Legacy 600 (номерът на самолета е същият като в документите за наказания на САЩ), както и съпътстващият го аероплан, в действителност кацнаха в Минск същия ден.

Няколко канала в Telegram оповестиха, че Пригожин е бил видян в хотел Green City в покрайнините на Минск. По едно и също време вечерта на 27-ми двата самолета са изхвърчали от Минск и са полетели към Москва; не е известно дали Пригожин е бил на борда или не.

Що се отнася до наемниците от ЧВК " Вагнер ", на 27 юни Лукашенко съобщи: " Предложихме им едно от изоставените военни поделения. Заповядайте - има ограда, всичко е там. Опънете си палатки. Ще им помогнем с каквото можем. Докато решат какво да вършат ".

Лукашенко посочи, че бойците от " Вагнер " ще би трябвало да се оправят сами и за своя сметка.

Снимка: Скрийншот/Telegram

Руският президент Владимир Путин предложи на наемниците от ЧВК или да подпишат контракт с Министерството на защитата, да се приберат вкъщи или да заминат с Пригожин за Беларус. Към момента няма информация за всеобщо прекосяване на руско-беларуската граница от страна на наемниците.

Твърде доста противоположни завои

" Дали те [бойците от " Вагнер " ] ще дойдат в Беларус, за какъв брой време. Може би просто ще открият юридическо лице. Или пък ще имат междинна база тук. Или може би тази договорка ще се разпадне изцяло - към момента не знаем нищо от това ", споделя Артьом Шрайбман пред Би Би Си.

Според него броят на " противоположните завои ", които могат да се случат, е прекомерно огромен, с цел да се вършат изводи.

От обществените изказвания на Лукашенко можем да заключим, че самият той към момента не е наясно какво да прави с хората от частната военна компания. Както и в Русия, в Беларус тяхното битие не е законово регламентирано, а беларуският Наказателен кодекс планува до седем години отнемане от независимост за наемничество.

Така да вземем за пример на среща с министъра на защитата на Беларус Виктор Хренин на 27 юни Лукашенко съобщи, че наемниците могат да оказват помощ на беларуската войска с опита си от боевете на фронтовата линия благодарение на безпилотни самолети.

" Те ще ни опишат за оръжията: кое е работило добре, кое не. И за тактиката, и за оръжията, и за това по какъв начин да се нападна, по какъв начин да се пази. Това е скъпо. Това е, което би трябвало да вземем от вагнерианците ", сподели Лукашенко.

Той увери, че бойците на ЧВК няма да охраняват тактическите нуклеарни оръжия, доставени на Беларус от Русия. И не изключи опцията наемниците да се причислят към беларуските въоръжени сили (в страната има както наложителна наборна военна работа, по този начин и служещи по договор).

" Както Хренин сподели: " Бих могъл да употребявам такова поделение в армията. Съгласен съм. Говорете с тях ", съобщи Лукашенко.

" Режимът на Лукашенко получава опция да се включи в съмнителни, само че извънредно печеливши бизнес планове на Пригожин в Африка. Вероятността от нови западни наказания ще се усили. Рискът Беларус да бъде въвлечена във война и удари по територията на страната единствено ще нарасне ", написа политическият коментатор Александър Фридман.

В същото време Фридман отбелязва: " Предположенията, че хората на " Вагнер " ще се опитат да измият " срама на бунтовници " посредством нахлуване против Киев от Беларус, будят неразбиране ". Според него това значи, че по-късно Минск ще се окаже пълновръстен участник във войната.

Снимка: Скрийншот от Телеграм

В сряда украинският президент Владимир Зеленски съобщи, че е малко евентуално подразделенията на ЧВК " Вагнер " да заплашват Украйна от територията на Беларус.

" Не мога да кажа до каква степен те ще заплашват някого на територията на Беларус, тъй като мисля, че този контингент няма да е доста огромен ", сподели Зеленски, представен от в. " Украинская истина ".

Зеленски изясни, че по негова информация забележителна част от вагнеровците са били унищожени в сраженията и че украинската войска управлява обстановката на северната граница.

Полският президент Анджей Дуда назова събитията " доста отрицателен сигнал ". А министър-председателят на страната Матеуш Моравецки даде обещание, че беларуско-полската граница ще бъде в допълнение укрепена.

Според анализатори от Американския институт за проучване на войната Беларус няма да се трансформира в несъмнено леговище за бойците на Пригожин, в случай че Кремъл окаже напън на Минск. Анализаторите допускат, че тези вагнеровци, които откажат да се причислят към постоянната войска на Руската федерация, в последна сметка ще бъдат преследвани от съветските управляващи, в това число и по наказателния член за държавна измяна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР