21 Април Около 40% от кандидатстващите за работа в България

...
21 Април Около 40% от кандидатстващите за работа в България
Коментари Харесай

Българският работодател – нетолерантен към различията

21 Април
Около 40% от кандидатстващите за работа в България са усетили липса на приемливост по време на извършеното изявление. Това демонстрират данните от изследване на BluePoint по поръчка на TELUS International Bulgaria, осъществено през януари измежду 400 индивида във възрастовата граница 18 - 60 години.

Всеки втори от допитаните споделя, че има непосредствен, който е пострадал от липса на приемливост, а 29,1% заявяват, че им се е случвало да прикрият белег, с цел да избегне предубеждения и да омекотят диалога. Според допитаните най-често предразсъдъците по време на интервютата за работа са свързани с възрастта, етническата принадлежност, половата ориентировка и проектите за деца.

" За нас беше значимо да проследим по какъв начин обществото в България приема другите и тук процентите са безапелационни - едвам 2,3 % от изследваните лица считат, че българското общество е толерантно по отношение на другите ", разяснява Юлиан Добрев, шеф на BluePoint, по време на особено проведена за задачата конференция.

На въпроса " Отворени ли са работодателите към другите? " едвам 3,3% от изследваните лица дават отговор позитивно, а 34% са безапелационни, че работодателите у нас не са " отворени " към разликите в претенденти за работа.

Интересното е, че съгласно 70% от допитаните става все по-трудно човек да откри и стартира работа, като една трета от интервюираните показват като причина за това и съществуването на предубеждения. Двете възрастови групи, за които това е годно в най-голяма степен, са фрагментите без опит на възраст до 24 години и хората над 45-54 години (53,2%).

Паралелно с проучването е извършено и вътрешно изследване в TELUS International Bulgaria, при което над 90% от чиновниците са декларирали, че по време изявлението за работа не са им задавани въпроси, свързани с етническа принадлежност, проекти за деца, привички, свързани с тютюнопушене и други неуместни въпроси. 98,7% от чиновниците дефинират компанията като " извънредно толерантна " или " по-скоро толерантна ".

С цел да стартира разговор за превъзмогване на предразсъдъците в процеса на кандидатстване за работа TELUS International Bulgaria започва национална акция " Бъди себе си ", в която вземат участие Влади Ампов-Графа и Прея.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР