2022 г. отива в историята като година на турбуленции, предизвикателства

...
2022 г. отива в историята като година на турбуленции, предизвикателства
Коментари Харесай

Кои са най-четените новини на 2022 година?

2022 година отива в историята като година на турбуленции, провокации и рецесии. Годината, в която в Европа за първи път избухна война след края на Втората международна война. Годината, в която лекувахме последствията от коронавирус рецесията, само че се изправихме пред нова рецесия - енергийната, провокирана от експанзията на Русия. Годината на рекордна бежанска вълна, на рискови суши и пожари, на възходяща инфлация. Година, в която популацията на света надвиши 8 милиарда души...

За България 2022 не беше лека година - икономическа неустановеност, повишаване на цените, наводнения, експанзия по пътищата с десетки жертви и ранени. Във вътрешнополитически проект нови разтърсвания - свалянето от власт на кабинета " Петков ", длъжностен кабинет и нова серпантина на избори, последвано от неспособност да се сформира устойчиво постоянно държавно управление.

В края на изминаващата тежка година - вижте кои бяха най-четените вести на нашия уебсайт:

Януари





На 7 януари, когато в Русия настъпи Коледа, ориста се усмихна благосклонно на новородено бебе. То беше намерено живо и крепко в кутия на път край Новосибирск. Бебето оцеля при минус 20 градуса. Покъртителната история обиколи света.



Февруари





44-годишна жена умря, откакто чака повече от 30 минути пред незабавното поделение във Враца. В обществените мрежи беше публикуван видеоклип, на който се вижда по какъв начин дамата колабира пред регистратурата в болничното заведение, до момента в който служителката си разбърква кафето. Жената умря пред погледа на дребното си момче. Случаят провокира вълна от отвращение и неодобрение.

След инспекция от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ разгласиха отчет с рекомендацията да се изготви стратегия за образование на новопостъпилите регистратори в отделението за незабавна медицина в МБАЛ „ Христо Ботев “-Враца, с цел да бъдат чиновниците в оптималната степен на практика готови.





Алкохолът се оказал в 10-литрови туби с вода на българска компания. Че в тубите с вода в действителност има ракия станало ясно, откакто клиент, купил от тази партида, се върнал в магазина, с цел да се оплаче, че водата мирише необичайно.



Март



На 24 февруари Европа и западният свят се разсъниха в нова действителност. Владимир Путин върна ужаса на войната на остарелия континент. Това е най-голямото нахлуване от една страна против друга в Европа от Втората международна война.



Българска национална телевизия следеше всичко най-важно за развиването на спора, международния отзив, глобите, бежанската вълна. През цялата година новините за войната, както и репортажите на нашите репортери в Украйна бяха измежду най-четените на уеб страницата ни.









Новината за ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов провокира публичното внимание през март. Той беше арестуван за 24 часа при огромна полицейска акция на Главна дирекция " Национална полиция ". Арестувани бяха също някогашният финансов министър Владислав Горанов, медийният консултант на Борисов - Севделина Арнаудова и някогашният ръководител на бюджетната комисия Менда Стоянова. Извършен беше и обиск в дома на Борисов в Банкя. През август Административният съд в София дефинитивно разгласи карцерът на Борисов за противозаконен.



Април





Единият от арестуваните - 30-годишен румънски жител - подхвърлил в служебния автомобил на служителите на реда банкнота в евро. Другият - 52-годишен водач на турски тир, изпреварил изчакващата колона с камиони и подхвърлил в полицейската кола дружно с документите си банкнота от 20 евро. Срещу водачите стартира следствие за рушвет.



Май





Лекари от Университетската многопрофилна болница в Стара Загора избавиха живота на 39-годишна жена, жертва на домашно принуждение. Тя била нападната с нож от някогашния си другар, който има ограничаваща заповед.

Д-р Христо Абрашев и доцент Стефан Вълканов, които са част от екипа, който прави комплицираните интервенции, приказваха особено пред Българска национална телевизия.



Юни





Малък аероплан провокира блъсканица, откакто прелетя нелегално над четири страни и кацна на нефункциониращо летище в България. Нарушителят подвигна под паника военновъздушните сили и Противовъздушна отбрана системи на Унгария, Румъния и България.



Юли





Ужасяваща злополука лиши живота на две млади девойки. Трагичният случай стана на кръстовището сред бул. " Черни връх " и " Арсеналски " в центъра на София. Шофьорът - 36-годишният Георги Семерджиев, се оказа престъпно проявен с отнета брошура и с над 50 пътни нарушавания.

Репортерът на " По света и у нас " Айше Сали беседва с Дияна Стефанович, майка на Хариет - едно от починалите девойки в жестоката злополука.



Август





21-годишна родилка умря след планово секцио в болничното заведение в Горна Оряховица. Причина за леталния излаз се оказа ДИК синдром. За " По света и у нас " шефът на столичната АГ болница " Света София " доктор Гергана Коларова обясни, че ДИК синдромът е рядко, само че извънредно тежко и животозастрашаващо положение, което може да се отключи и по време на раждане. В развитите страни нормално сходен синдром развиват 3 на 10 000 родилки.



Септември





С кончината на английската кралица Елизабет Втора си отиде цяла една ера. Елизабет Втора беше най-дълго управлявалият монарх в историята - цели 70 години.

Погребението ѝ беше гледано от 4 милиарда души по света.





Октомври





Абсурден случай от Пловдивско. Три години дете живее без акт за раждане и ЕГН поради отвод на майката да го записва. Жената родила момчето в дома си в село Иван Вазово и го отглежда сама, като отхвърля всякаква връзка с локалните служби.



На 2 октомври българите гласоподаваха за парламент за четвърти път в границите на 18 месеца. Интересът към новините от вота не беше чак толкоз огромен, съпоставяне с изборите през 2021 година Но въпреки всичко една от най-четените вести за октомври е информацията за това кои партии влизат в новото Народно събрание и кои остават под чертата. " ИТН " остана отвън парламентарния живот, откакто поддръжката за партията внезапно се срина.



Ноември





Българите следиха с интерес и угриженост ориста на 12-годишния Александър, който изчезна в горите над Перник. След огромно търсене, траяло 9 дни, Сашко беше открит жив и здрав. Издирвателната интервенция на Александър сплоти цяла България и изкара на показ положителните черти на българите - състрадателност и безкористност.

Декември



Светът още веднъж беше футбол със Световното състезание в Катар. Нашите сътрудници Стефан Георгиев и Бюлент Мюмюнов за следващ път ви направиха съпричастни на най-любопитното от света на спорта по един собствен и нетрадиционен метод.







Две бебета бяха разменени в столичната болница " Шейново ". Случаят се разплита няколко месеца след раждането, откакто едната майка се усъмнила и направила ДНК тест. Пред камерата на Българска национална телевизия застана лекарката, която първа научава за размяната. Случаят, като сюжет от филм, раздруса страната и докара до инспекции в АГ лечебните заведения.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР