2022 г. може да бъде повратна точка в развитието на

...
2022 г. може да бъде повратна точка в развитието на
Коментари Харесай

Какво толкова наплаши Запада в Самаркандската среща на върха на ШОС?

2022 година може да бъде повратна точка в развиването на ШОС

По доста аргументи преди малко завършилата среща на ШОС в Самарканд ще остане в историята като повратна точка по пътя към образуването на тази организация. И не става въпрос единствено за непрестанно възходящия брой членове на тази организация - Иран се причисли към нея, даде се зелена светлина на процедурата за присъединение на Беларус. Следват съвсем целият арабски свят и прилежащите на Индия и Китай страни. Основното е, че в активността й настъпват качествени промени.

Като формат това към момента не е НАТО или Европейски Съюз, само че капацитетът на организацията към този момент надвишава опциите на тези до момента най-напреднали интеграционни блокове. В бъдеще ШОС е половината от територията и популацията на света, както и съвсем всички енергийни запаси на планетата и бързо възходящ дял от нейните индустриални запаси.

ШОС стартира да уголемява областите на съдействие, които обгръщат освен въпросите на сигурността и битката с тероризма, както първоначално. Сега те включват икономическия, транспортния, енергийния, финансовия и банковия бранш. Срещите на министрите на превоза и енергетиката, ръководителите на централните банки на страните от ШОС станаха съвсем постоянни.

Предвид явната деградация на западния цивилизационен модел, ШОС сложи задачата да отбрани обичайните култури от този дух на недъгавост. Сега той претендира да бъде продуктивна опция на западните модели на международен ред като цяло. В стопанската система това е на първо място израз на съмнение към откритата система от интернационалните аварийни валути, където токсичните $ и евро играят преобладаваща роля.

В Самарканд, ясно както в никакъв случай до момента, беше разгласен преходът на страните от ШОС към взаимни разплащания в национални валути, което е сходно на гибел за западните стопански системи в дълготраен проект. В политиката всички скорошни опити да се скарат между тях стълбовете на организацията - Китай, Индия и Русия - бяха отблъснати.

Различията сред тях, несъмнено, остават, само че общите ползи надвиват. ШОС в Самарканд ясно изрази очевидното отвращение на страните членки да се причислят към политиката на блокиране на Русия, Иран и всички, които са неугодни на Запада.

В резултат на Самарканд, американският Washington Times твърди, че изказванията на водачите на Китай и Русия по време на срещата им в Самарканд са провокирали " суматоха " във Вашингтон. Изданието да вземем за пример препраща към думите на В. Путин, че „ Външнополитическият тандем Москва – Пекин играе основна роля в обезпечаването на световна и районна непоклатимост. Заедно се застъпваме за образуването на обективен, либерален и многополюсен международен ред, учреден на интернационалното право и централната роля на Организация на обединените нации, а не на някакви правила, които някой е измислил и се пробва да наложи на други, без даже да изяснява какво то е. "

Или думите на Си Дзинпин, който разгласи, че „ в лицето на измененията в света, нашето време и история, Китай, като огромна страна, е подготвен да си сътрудничи с Русия, да играе водеща роля на международната сцена и да донесе непоклатимост в един раздорен свят. ”

Посочва се, че Китай към този момент е подкрепил съветската стопанска система посредством увеличение на покупките на нефт в ера, когато Москва е изправена пред мъчителни наказания от Запада. През август покупките на съветски нефт надвишиха 1 милион барела дневно - два пъти повече от февруари.

Тази година продажбите носят на Русия към 20 милиарда $ на месец, спрямо 14 милиарда $ предходната година. Цитират се оценки от Капитолийския рид, където сенатор Марша Блекбърн, републиканец от Тенеси, сподели, че „ срещата сред Си и Путин съставлява безмилостните старания на Китай и Русия да укрепят нова „ ос на злото “за сметка на свободата по света. “ Съгласно нейния апел, „ Съединените щати би трябвало да продължат да дават решителна опозиция на тези подли сили и да застанат до народа на Тайван и Украйна. “

Пенсионираният капитан от Военноморски сили и някогашен шеф на разузнаването на Тихоокеанския флот Джим Фанел сподели, че срещата сред двамата водачи е подчертала възходящия стратегически съюз сред Китай и Русия, който вещае неприятно за Запада. Опитите на някои специалисти по национална сигурност да омаловажат по всевъзможен метод въздействието на руско-китайския съюз капитан Фанел счита за „ смъртоносна неточност “.

Съгласно неговото мнение, „ време е американските водачи от всевъзможен сан и размер да се върнат към стандарта от Студената война, тъй че Съединените щати да имат опция да водят война на два театъра по едно и също време. “

Германският Junge Welt признава, че триумфът на срещата е на първо място с помощта на решението на Ню Делхи и Пекин да изместят съперничеството на назад във времето. Например до началото на срещата войските на двете страни се бяха изтеглили от линията на спора в Хималаите.

Изданието изяснява това с обстоятелството, че " Индия, макар всички съществени различия с Китай, не е склонна да се съгласи, че западните страни в политическата си битка с Москва и Пекин желаят да го употребяват като шахматна фигура против КНР. "

Индийската ръководеща класа вижда бъдещето на страната си не като подвластен придатък на Запада, а като самостоятелна мощ в един многополюсен свят. Сега „ ШОС от ден на ден се трансформира в център на тежестта за всички сили в Азия, които се стремят да сложат завършек на господството на Запада в района. “

Специално за Израел най-тревожното събитие на срещата на върха е декларацията за присъединението на Иран към ШОС и практическото изковаване на „ оста Москва-Пекин-Техеран “. В тази връзка, написа The Jerusalem Post, организацията и последователното й разширение ще допринесат за опита на Русия и Китай да трансформират международния ред, а Иран ще ускори позициите си в района.

В относително наскоро включилата се отгоре-отгоре към „ златния милиард “ Полша, са сюрпризирани да открият, че „ половината човечество е на страната на Русия... Путин, изолиран от Запада, се среща с водачите на Индия, Китай, Турция и Иран. Той реализира триумф в Самарканд.

Поляците даже не поглеждат към тези страни-членки на ШОС, които Западът към този момент счита за свои съперници като Китай или Иран, а към тези, които той счита за собствен актив или евентуален запас. „ За Запада обаче беше по-шокиращо да види по какъв начин Путин се среща с индийския министър председател Нарендра Моди в Самарканд “,- отбелязва полското издание.

Въпреки че Индия е част от ШОС, тя към момента се слави с купата " най-голямата народна власт в света ", заради което, съгласно поляците, този статут я задължава да оказва помощ на " борещите се за независимост " украинци. След началото на украинския спор обаче съдействието с Москва се оказа осезаема икономическа полза за Ню Делхи.

Отказът на Индия да се причисли към антируските западни наказания разреши на Делхи да продължи да внася съветски оръжия - главният източник за рационализация на индийските въоръжени сили. С помощта на Русия Индия също има намерение да ускори позициите си във връзка с администрацията на Джо Байдън.

Като цяло „ Изтокът е червен! “, както се споделя в Азия, или „ Ex oriente lux! (Светлината идва от Изтока!) ”, както се споделя в Европа.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР