„2020 година ще бъде същата като 2019-а, най-вероятно и по-лоша“,

...
„2020 година ще бъде същата като 2019-а, най-вероятно и по-лоша“,
Коментари Харесай

Финансист: Най-вероятно 2020 г. ще е даже по-лоша от 2019-а

„ 2020 година ще бъде същата като 2019-а, най-вероятно и по-лоша “, съобщи пред БНР финансистът Константин Проданов по отношение на Бюджет 2020. „ Поредната изгубена година на пропилените благоприятни условия, година, в която ще намалеем още, за следващ път, с 50 хиляди души като нация. Това просто ще ни приближи досега, в който просто ще престанем да съществуваме като такава “, разяснява той в предаването „ 12+3 “.

Според него политиката на увеличение на приходите би трябвало да продължи. Той уточни къде вижда проблем: „ По-големият проблем за мен обаче е, че първо сумите, които се отделят, не са задоволително огромни. … Говори се за нещата, само че в това време сумите, които се отделят, са извънредно дребни. Същото е и по въпроса с пенсиите “.

Финансистът акцентира, че България е една от страните в Европейски Съюз с най-ниска преразпределителна роля на бюджета: „ У нас има площад за по-активна роля на страната и то изключително по повод както на обществената политика и растежа на приходите, само че най-много във връзка с капиталовата политика “.

Проданов означи още, че сме на едно от последните места по средства, които се заделят от страната и бизнеса за високотехнологични нововъведения. Това отсъства както в досегашните бюджети на ГЕРБ, по този начин и в този, уточни той. „ Бюджетът би могъл да бъде уравновесен и без да се планува недостиг, в случай че се вкара да вземем за пример прогресивно данъчно облагане за тези, които могат да си го разрешат. Ние сме единствената страна в Европейски Съюз и една от дребното в света, в които има плосък налог без необлагаем най-малко “, разяснява финансистът и изясни: „ През данъчната политика – като се трансферира бремето малко повече към тези, които могат да си го разрешат, отново бихме могли да реализираме уравновесен бюджет. За мен уравновесеният бюджет не би трябвало да бъде някаква обсесия и не би трябвало да се хвалим с него “.

Според Константин Проданов липсва главната визия за това каква стопанска система и каква страна желаеме да имаме.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР