2020 беше годината, в която домът наистина се превърна в

...
2020 беше годината, в която домът наистина се превърна в
Коментари Харесай

Вечните хитове, които слушаме до посиняване. Буквално.

2020 беше годината, в която домът в действителност се трансформира в нашата цитадела. В него трябваше да се усещаме спокойни, предпазени и надалеч от пандемията. За всяка трета жена в България обаче домът не е леговище на сигурността и топлината, а всекидневен пъкъл с повтарящи се цикли на физическо и психическо принуждение. Тази година най-малко 15 българки бяха убити от сътрудниците си. И това са единствено формалните данни, отвън тях остават стотиците случаи на похищения, премълчани от боязън, позор и обезсърчение.

Затова издава първия по рода си албум „ Вечните шлагери на България “, в който единадесет музикални шлагера ще звучат по този начин, както ги чуват милиони български дами –  мелодията е сменена с крясъци, ритъмът – с шамари,  а красивият текст – с унизителни обиди.

Албумът компилация от монолози на насилници към дами жертви. Всеки от тях носи името на известно поп парче от българската музикална сцена, което нормално свързваме с романтика и деликатност. Но когато любовта се изроди в експанзия, любовните песни се трансформират в тормоз. Вместо техни кавъри ще чуем ужасяващите изкази на оскърбление и насмешка към дами. Текстовете разказват буквално случаи на разнообразни типове принуждение, които хиляди български дами слушат до посиняване… безусловно.

От Български фонд за дамите описват, че мрачното ентусиазъм зад плана е фактът, че на всеки две седмици по една жена е убивана, до момента в който слуша едно от тези или сходно парче. Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на принуждение. Всяка година десетки българки са убивани от техни сегашни или някогашни съпрузи или сътрудници и от пандемията, наречена принуждение над дами. А за тази пандемия не оказват помощ имунизациите.

Насилието идва в доста проявления – полово посягане, побой, гонене, стереотипизиране, трафик на дами, сексистки обиди и такива на расово-етническа основа и по отношение на външния тип. Петима български артисти записват по два от шлагерите в албума, само че гвоздеят е единадесетото парче –  Turbo Hit Megamix, формиран от цитати на тези, които (уж) ни  ръководят – министри, депутати, правоохранителни и правораздавателни органи, институции.

Проектът “Вечните шлагери на България ” има за цел да предизвика нетърпимостта ни към всяка форма на принуждение, с цел да спрем да одобряваме обидите като музикален декор или да усилваме музиката, когато чуваме, че съседът ни протяга ръка на брачната половинка си. От Фонда приканват и всички институции да спрат с изтъркания рефрен от празни обещания и оферират съответни решения, с които да предотвратяваме насилието над дами. Сред тях са: предварителна защита посредством обучение, промени в Закона за отбрана от домашното принуждение и Наказателния кодекс, основаване на Национална организация за битка с домашното принуждение, възстановяване на Закона за равнопоставеност на дамите и мъжете и други Само по този начин ще можем да сменим плочата един път вечно. 

И не забравайте – не сте сами! 

Нашата група НЕ СИ САМА – ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО беше основана, за да покажем поддръжката си към хилядите дами в България, които са принудени да страдат от принуждение вкъщи. С нашата акция желаеме да допринесем за създаването на климат на нулева толерантност към домашното принуждение в българското общество и в последна сметка да помогнем за намаляването на мащабите на този чудовищен проблем. Присъединете се към нас!

 
Как да разпознаем психическото принуждение? И за какво страната не го разпознава?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР