2000 евро за всяко новородено дете, защита от уволнение до

...
2000 евро за всяко новородено дете, защита от уволнение до
Коментари Харесай

Гърция със спешни мерки: 2000 евро за новородено

2000 евро за всяко новородено дете, отбрана от уволняване до 24 месеца след раждане на дете, въвеждане на анонимно раждане за понижаване броя на изоставените бебета. Това са единствено част от незабавните ограничения, планувани от гърцкото държавно управление за битка с демографския проблеми укрепване на фамилията, пишат локалните медии.
Общо 14 ограничения е подготвило Министерството на труда в Гърция. Сред тях са еднократна помощ от 2000 евро за новородено след 1 януари 2020 година. Това ще коства към 180 милиона евро на бюджета и ще засегне към 90 000 майки.
Планира се още изплащането на стипендии за млади майки-студентки, както и опция родилката сама да избира времето за прилагане на отпуск по майчинство. Родители, за чието дете не е имало място в държавна детска градина, ще получават купони в размер на 180 евро за интервал от 10 месеца. Планира се и удължение на работното време в детските градини.
Защитата от уволняване след раждане се усилва от 18 на 24 месеца.

От министерството на обществените грижи декларират, че подхванатите меки имат за цел поддръжка на гръцкото семейство. Според направените изследвания, в случай че не се вземат незабавни ограничения против ниската раждаемост, до 2050-та популацията на Гърция ще наброява сред 8,3 и 10 милиона, като междинната възраст ще бъде 47-50 години, хората над 65-годишна възраст ще съставляват към 33% популацията на страната. До 2035 година се планува популацията на Гърция да доближи сред 9,5 и 10 милиона души.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР