С тревога лекарите констатират, че в последно време възрастта на

...
С тревога лекарите констатират, че в последно време възрастта на
Коментари Харесай

Щадящо изследване за няколко секунди правят с нов мамограф в Пловдив

С паника лекарите установяват, че напоследък възрастта на заболелите с рак на гърдата понижава. Все повече са пациентките под и към 40-годишна възраст с това заболяване. По тази причина те поучават да не се пропуща годишния профилактичен обзор.
Прочетете още
„ Искаме да създадем сложна грижа за пациентките - ехография, мамография, тясна колаборация с хирурзите за биопсия на съмнителните находки и следващо оперативно лекуване по актуалните интернационалните рекомендации. Най-важно е, да създадем място, в което пациентките да се усещат удобно и спокойни. “, споделя доцент Катя Дойкова от УМБАЛ Каспела.

Дигитален мамограф от най-ново потомство към този момент работи в университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване Каспела в Пловдив. Чрез апарата се прави общоприета мамография или томосинтеза. Рентгеновата доза е извънредно ниска при щадяща компресия на гърдата. Изследването с цялата подготовка трае няколкo минути.
 
„ Мамографията е рентгенов изразителен способ за диагностика и скрининг за рак на гърдата, подобаващ при пациентки след 45-годишна възраст. Чрез нея могат да се пресъздават дребни тумори и микрокалцификати, присъщи за рака на гърдата. “, споделя още доц. доктор Катя Дойкова.
 
Томосинтезата, наричана още 3D-мамография, изобразява паренхима на двете гърди поотделно, като прави голям брой фотоси, сходно на компютърната томография вид скенер, което дава фина и детайлна оценка на структурата на двете гърди и съществуването на патологични находки. Изследването трае няколко секунди. Същите стават доста по-добре забележими при томосинтезата, в съпоставяне със общоприетата мамография.
 
„ Ако имате към този момент открита находка от предишно нагледно проучване, по-точният способ за следваща оценка е томосинтезата. И двете проучвания могат да се ползват при дами с импланти на гърдите, без заплаха за нарушение на целостта на имплантите. “, добавя доцент Дойкова.
 
Според Европейските и международни рекомендации мамографията се прави в две проекции на всяка гърда с общо 4 изображения.
 
Ако пациентката е на възраст под 45 години, по-подходящият способ за диагностика е ехографията. Този способ също може да извършите в УМБАЛ Каспела. Мамографът работи с посоки по НЗОК, а час може да се запише на тел. 032/645 576 или на.
 





Ракът на гърдата е вторият по периодичност в света, като почти 2 261 419 нови случая на рак на гърдата са диагностицирани при дами по света през 2020 година

За благополучие, смъртността в последните години спада, на първо място в развитите страни, където има одобрени скринингови и профилактични стратегии.

 Доц. доктор Катя Дойкова дава няколко съвета по какъв начин да се грижат дамите за здравето на гърдите си.

При всички дами до 45-годишна възраст, първият способ за диагностика е ехографията. Той e бърз, елементарен, безопасен и открива с огромна акуратност измененията в гърдата. При всички дами след 45-годишна възраст, главен способ за диагностика е мамографията.

Ако дамата е фамилно обременена, има в фамилията си родственик с рак на гърдата, належащо е да посещава експерт един път годишно. Така минимализира риска, даже да се развие рак на гърдата, той да бъде открит късно. В ранните стадии, лечебното повлияване е доста по-лесно, продължителността и най-много качеството на живота са доста по-добри.

Ако дамата е бременна или кърми, профилактичен обзор не се прави, защото гърдата се трансформира доста. Ако има недоволства в този интервал, налага се да направи ехография. След прекъсване на кърменето, профилактичният обзор се прави минимум след 6 месеца.

Най-добрият обзор е самопрегледът. Препоръчва се опипване деликатно на гърдите всеки месец, в седмицата след менструалното кървене. Така ще ги изучи и всяка новопоявила се находка, ще се хване доста в точния момент.

„ Помнете, че не всяка туморна групировка значи наложително рак. Съществуват доста други типове доброкачествени тумори. Посетете експерт навреме, който да направи ориентирано проучване – ехография или мамография “, предлага още доцент Катя Дойкова от УМБАЛ Каспела в Пловдив.

Тя добавя, че е значимо, с изключение на да се грижим за обичаните хора, да обърнем внимание и на личното си здраве. 

Диагностиката на болесттите на гърдите са включени към националните стратегии за предварителна защита и са финансирани от НЗОК.
 




 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР