200 милиона лева от бюджета ще са нужни, ако се

...
200 милиона лева от бюджета ще са нужни, ако се
Коментари Харесай

С 200 милиона от бюджета ще бъде направена държавната тол-система

200 милиона лв. от бюджета ще са нужни, в случай че се тръгне към вид построяването на тол-системата за заплащане на прекосяването по автомагистралите да се направи от държавна компания, сподели през днешния ден във Варна министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, представен от пресцентъра на ведомството си. Той добави, че от през днешния ден стартира структурирането на държавна компания, която ще оперира системата. Информацията идва ден откакто министър председателят Борисов разгласи, че сходен вид е вероятен.

Нанков обаче акцентира, че редом ще върви и процедурата по Закона за публичните поръчки за избор на частен реализатор. " Ако успеем да класираме претендент посредством публичната поръчка, ще продължим по остарелия ред ", изясни министърът.

Според Нанков вложените държавни средства в построяването на системата ще се върнат за три-четири години. В отговор на въпрос той разяснява, че преценката за това кои пътища да бъдат включени в нея ще предстои на експертен спор, след което ще бъде взето и политическо решение, само че се чака това да не е повече от половината републиканката пътна мрежа.

Нанков изрази мнение, че тол-системата би трябвало да покрива всички автомагистрали, както и първокласните и второкласните пътища. Министърът означи още, че за пътищата отвън обсега на смесената система няма да се заплащат и винетки. Плановете са тол-такса да заплащат единствено тежкотоварните транспортни средства над 3.5 тона, а за останалите ще се вкарат електронни винетки.

Предвижда се системата да бъде гъвкава, което значи, че няма да бъдат налагани възбраните за придвижване на тежкотоварни коли в пиковите часове, а тогава таксата за тях ще бъде по-висока. Така всеки притежател на транспортна компания ще си прави стопански разбор, разяснява министърът.

Нанков сподели, че сега с одиторска компания се правят оценка пропуснатите изгоди за страната от забавянето на въвеждането на новата система, като след уточняване на сумата ще се заведе дело за пропуснати изгоди против фирмите, които апелираха процедурата за избор на реализатор

" Сумата от 1,5 млн. лева загуби дневно от неналичието на тол-система се базира на най-консервативната прогноза за бъдещите приходи и доходи. Най-ниската и песимистична прогноза в разбора на Световна банка от 2015 година на база досегашните доходи от 320 млн. лева годишно е, че след внедряването на новия метод на заплащане ще се генерират още 660 млн. лева годишно ", сподели още министърът.

Той изясни, че без значение дали ще се направи от държавна компания, или ще се довърши публичната поръчка, параметрите ще останат същите, като се планува срокът за внедряване на системата да бъде седем месеца, след което към една година ще бъде интервалът за оценка на успеваемостта и поправяне на възможни недостатъци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР