20 милиона лева е максималната санкция, която може да получи

...
20 милиона лева е максималната санкция, която може да получи
Коментари Харесай

20 милиона лева глоба грози НАП заради теча на данни

20 милиона лв. е оптималната глоба, която може да получи Национална агенция за приходите поради изтеклите персонални данни. Това стана ясно от думите на ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов по БНР. КЗЛД ще ревизира и до каква степен разпоредбите на Национална агенция за приходите за култивиране на персонални данни, образованието на хора, организацията и техническите ограничения, които са взети, дават отговор на оценените опасности.
Комисията към момента не е получила отчета на Национална агенция за приходите за пробив в сигурността на данните. Срокът, заложен в закона, е 72 часа от узнаване за нарушаването на сигурността, посочи Караджов. В отчета би трябвало да опишат цялата фактическа конюнктура, по какъв начин е станало, какво са подхванали, какво са установили, какъв брой лица са наранени, какви персонални данни на тези лица в действителност са наранени - т.е. течът какъв брой е огромен и какъв е по тип. Това лишава много време, тъй като в случай че не го показват както е разказано, непредставянето води санкционни дейности от страна на надзора, добави шефът на КЗЛД.
Дакато обаче не завърши инспекцията на прокуратурата и следствието, надзорът не може да стартира своя одит.
В България може би и за първи път се случва подобен огромен пробив и то в институции, които са част от обществената администрация, само че в Европа, в границите на една година, има доста такива случаи, сподели Караджов и насочи зов към жителите да не основават обособени спомагателни бази данни с информация, вземайки изтеклата информация и препращайки я през Facebook.
Самото култивиране по този метод на тази изтекла информация съставлява нарушаване на Общия правилник, сподели още Караджов.
Теоретично, всеки обиден може да предяви искания за това, че са били публикувани непозволено персоналните му данни, добави ръководителят на КЗЛД.
Още през днешния ден Национална агенция за приходите ще има среща с Комисията за персонални данни, с цел да се види кой и по какъв начин да понесе отговорността, заяви пред БиТиВи представителят на приходната организация Росен Бъчваров. Ще се посочи също по какъв начин да се постъпи по отношение на хората, чиито данни са били оповестени. В процеса на изясняване на офанзивата ще стане ясно и кой по какъв начин ще носи лична отговорност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР