20-ият ден на войната започна с обвинения и от двете

...
20-ият ден на войната започна с обвинения и от двете
Коментари Харесай

Ден на траур в Донецк, жертвите станаха 21, въздушни удари и над Киев

20-ият ден на войната стартира с обвинявания и от двете страни за нанесени следващи въздушни удари и обстрел над обитаеми места. Това е на фона на упования да продължи четвъртият кръг от договарянията, пресечен през вчерашния ден за " техническа пауза ", поискана от украинската делегация.

На 21 нарастнаха жертвите на ракетната офанзива с " Точка-У " над Донецк отпреди ден, откакто ранен при офанзивата е умрял от раните си в болничното заведение. Това заяви ръководителят на непризнатата ДНР Денис Пушилин. Всички имена на отговорните за обстрела на Донецк с " Точка-У " към този момент са открити, съобщи Пушилин. ДНР е поискала помощ от МО на Русия за отпор на обстрела над централния град в Донбас.

Ракетата през вчерашния ден бе прихваната и свалена от Противовъздушна отбрана на ДНР, само че осколките убиха мирни поданици на улицата, пред банката, в рейса, подпалиха лека кола и микробус. Местните го оповестиха за терористичен акт.

Още от рано сутринта жители отидоха на лобното място на починалите с цветя, с цел да ги почетат. Украйна отхвърли да е изстреляла ракетата и упрекна Русия, че тя е създател на нападението над проруското население тук.

По данни на управляващите трима от починалите са издъхнали по време на интервенция, а ранените са 36, измежду тях и дете на 7 години. 23 от приетите в болница са в тежко положение. Местните са възмутени, че гибелта на съгражданите им не е видяна от света.

Не стихват офанзивите от украинска страна над Донецк, оповестява локалната администрация. Жителите на града са снимали и нощния обстрел. По данни на кмета на масиран обстрел е бил подложен Петровски регион на града.

Според ТАСС досега в Русия от Донбас и Украйна са се евакуирали към 260 000 души.

 Снимка: Телеграм

Киев също се разсъни с въздушни удари над жилищен квартал. Ракетен удар подпали десететажен блоктази заран, като пожарът след попадението е обхванал от първия до петия етаж на постройката, оповестяват вътрешното министерство на Украйна, представено от украинската организация УНИАН. Един човек е откаран в болница.

Депутатът от Радата Алексей Гончаров записа прочувствено видео, оповестено от беларуския канал NEXTA. " Погледнете, това е Киев, това е нашият мегаполис. Това е просто гнет срещу хората ", възкликна той, като упрекна за всичко съветския президент Владимир Путин.

На постоянния си брифинг съветското пък МО заяви, че е поело напълно контрола над Херсонска област и е поразило 16 въздушни цели.

Генералният щаб на Украйна от своя страна разгласи, че досега от началото на войната украинската войска е свалила 81 съветски самолета, 95 вертолета, унищожила е 404 танка, 1279 бронирани бойни машини и други. Според украинските данни са били убити 13 500 съветски бойци.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук разгласи, че през днешния ден ще бъдат отворени и 9 филантропични коридора, като още веднъж ще има подобен за Мариупол, за който от съветска страна през вчерашния ден оповестиха, че са го завладяли.

 Снимка: Телеграм
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР