20 филма с престижни международни награди, разказващи най-наболелите, най-актуалните и

...
20 филма с престижни международни награди, разказващи най-наболелите, най-актуалните и
Коментари Харесай

Важни и разтърсващи филма, които можем да видим на Sofia Documental


20 кино лентата с влиятелни интернационалните награди, разказващи най-наболелите, най-актуалните и най-неотложните истории за времето, в което живеем, показва фестивала " София ДокуМентал ". Четвъртото издание на интернационалния кино фестивал ще продължи до 25 септември и ще сложи фокус върху човешките права. 

Темата на фестивала тази година е " Страхът е чудовището ", а филмите са подбрани в тематични секции, свързани с насилието въз основа на пол и полова ориентировка, етнос, раса и вяра, битката за пълноправие и персоналните революции като резултат от световните публични и климатични промени, следствията от войната в Украйна, военната политика в Беларус и други

От всички заглавия 18 са министър председатели за България и са придружени от полемики с режисьорите и редица други специфични събития.

Вече ви разказахме за  " Виж какво направих поради теб " на Коко Шрайбер , който демонстрира три дами, които са претърпели насилствени връзки –  и самите те са станали убийци вследствие на това. Заедно със " На сауна по сестрински " (2023, Естония, Франция, Исландия) и " Седем зими в Техеран " (2023, Германия, Франция) са част от тазгодишната конкурсна стратегия, която ще отличи най-хубавата жена режисьор. Български фонд за дамите / Bulgarian Fund for Women ще връчи специфичната премия по време на закриващата гала на 24.09 в pop-up киното под куполите на Ларгото на София.

Филмите ще се прожектират на основни местоположения в София, измежду които pop-up киното под куполите на Ларгото, Дом на киното, кино " Одеон ", Чешки център и Гьоте институт. 

 

Ето какво можете да гледате до 25 септември: 

" Седем зими в Техеран "
Германия, Франция( 2023) - Berlinale 2023, CPH:DOX 2023

Кога и къде: 22.09, 17:00 - Дом на киното, 24.09, 20:30, КИНО ОДЕОН

19-годишната студентка Рейханех Джабари е наказана на гибел от иранския режим за убийството на мъжа, който се е опитал да я изнасили. Това е значим и разтърсващ филм Стефи Ниедердзол, разказан от актрисата Зар Амир Ебрахими, носителка на премия от Кан. Чрез персонален списък, свидетелства и писма от пандиза, филмът споделя историята в продължение на няколко години за процеса и ориста на едно момиче, трансформирало се в знак на съпротивата и битката на дамите в Иран – опозиция,   която през днешния ден бушува още веднъж. Прожекцията е подкрепена от German Films.  

Има още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР